torstai 31. tammikuuta 2013

Sniiduilua



Loppukesästä pidin parin-kolmen viikon kitupiikkikuurin, kun kaipasin talouteemme vähän enemmän kontrollia ja vähän vähemmän ihmettelyä siitä, mihin rahat hupenevat. Nyt vuodenvaihteen juhlien ja lomailujen jälkeen mieli tekee taas olla vähän tarkemman markan nainen. Perustelut säästämiselle ovat aika samantapaiset kuin edelliselläkin kertaa; haalin ruokakaupasta aika paljon tarpeetonta, ja hävikki harmittaa. Lisäksi huomaan vuosi vuodelta olevani tarkempi siitä, että saan rahoilleni vastinetta. Edullisistakin raaka-aineista löytyy hyviä, tuoreita ja eettisiä vaihtoehtoja, ja toisaalta taas näennäisesti arvokkaiden tuotteiden hinta-laatusuhde ei ole aina ihan kohdallaan. Ja on taustalla tietysti sekin, että vaikka taloudellista hätää ei sinänsä ole, löytyisi rahalle muutakin käyttöä, ja säästökohteisiin olisi mukava kerryttää kassaa nykyistä nopeammin.

Tällä kertaa säästökuuri kestää hieman pidempään, haluan haastaa itseäni pääsiäiseen saakka. Formaatti on sama kuin viimeksikin, eli n. 150 euron ruokakauppalaskusta - johon kuuluvat ruuat sekä vessapaperit, hammastahnat ja muut marketista haettavat arkitilpehöörit - pitäisi kuoria kolmannes pois ilman, että ruuan laadun tai eettisyyden kanssa pitää tehdä suuria kompromisseja. Käytännössä tämä tarkoittaa ainakin arkisempien raaka-aineiden käyttöä (vaikka ns. cheap cutseja käytän kyllä muutenkin paljon), lihan ostamista mahdollisuuksien mukaan suoraan tuottajilta, pakastimen kevättyhjennystä sekä hävikin tarkempaa hyödyntämistä. Raportoin matkan varrella projektissa syntyneistä luomuksista, mutta toki muutakin tulee edelleen tehtyä budjetin raameissa.

Sniiduilu taitaa muuten olla trendikästäkin, hahaa, kerrankin olen trendikäs jossain asiassa! Vaikka eipä tuossa mitään uutta ole, kysykää vaikka Martoilta (joiden kauha ja kukkaro -illat näyttävät kyllä kovin  houkuttelevilta). Anyway, kitupiikkeilyä - tai siis imartelevammin ilmaistuna taloudellisuutta - löytyy telkkaristakin masterchefia myöten. Olipa hauska katsoa, mitä kilpailijat keksivät kymmenen euron budjeteillaan taikoa! :)

Loppuun yksi (marinointia lukuunottamatta) nopea ja edullinen arkiresepti, johon saa mukavasti upotettua vihanneshävikkiä. Tofu on saanut meidän keittiössä ihan uuden elämän sen jälkeen, kun emme enää ole yrittäneet sekoittaa sitä valjuina kuutioina mihinkään soosiin vaan ryhtyneet paistamaan sen pannulla maistuvan rapeaksi. Etnokaupoista sitä saa myös hyvin kohtuulliseen hintaan. Seesaminsiemenet ovat vähän ekstraa, mutta tuovat ihanaa lisämakua.

Paistetut nuudelit ja seesamitofu (kahdelle)

250 g tofua

marinadi

2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl pähkinäöljyä
2 rkl riisiviinietikkaa tai 1/2 limetin mehu
2 rkl soijaa

2 liuskaa pikanuudeleita

2 rkl soijaa
ripaus chilirouhetta

1 iso porkkana
1 sipuli tai punasipuli
muutama kiinankaalin lehti
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä

(tai paprikaa, kesäkurpitsaa, purjoa, mitä ikinä kaapissasi on)

öljyä paistamiseen

1. Viipaloi tofu ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet muovipussiin. Kaada mukaan marinadin ainekset, sulje pussi ja ravista. Anna marinoitua ainakin puolisen tuntia.

2. Kiehauta nuudelivesi ja valmista nuudelit paketin ohjeen mukaan. Veden kiehumista odotellessa pilko kasvikset wokkisopiviksi. Kippaa valmiit nuudelit siivilään ja jätä hetkeksi odottamaan.

3. Ota tofupalat marinadista ja paista ne pannulla kullanruskeaksi molemmin puolin. Mitä enemmän saat seesaminsiemeniä marinadipussista mukaan, sen parempi :) Ota valmiit tofupalat syrjään, ja heitä vuorostaan porkkanat, valkosipuli inkivääri ja sipuli pannuun. Anna kuullottua hetki ja lisää sitten pannuun nuudelit, soija, mausteet sekä kiinankaali, ja lopuksi vielä uudestaan tofu. Kääntele muutaman kerran sekaisin ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti