maanantai 28. tammikuuta 2013

Hampurilaissämpylät


Olen viimeisen vuoden aikana ruvennut tykkäämään enemmän ja enemmän hyvin yksinkertaisista purilaisista; en erityisemmin kaipaile majoneesia tai edes salaatteja, kunhan pihvi on mehevä ja sämpylä tuore ja maukas. Kaveriksi riittää juusto ja tomaattiviipale tai sopiva tomaattisoosi.

Uudehkon mieltymykseni johdannaisena tein viikonloppuna ensimmäistä kertaa itse hampurilaissämpylöitä. Helené Johanssonin Leipä -kirjasta peräisin olevan ohje oli testattu toimivaksi ainakin Jauhot Suussa ja Suolaa ja Hunajaa -blogeissa, joista kopsasin sen itselleni. Luotin muuten kokeneempien leipurien ohjeisiin, mutta hiivan määrää pienensin kolmanneksella, ihan vaan siitä syystä ettei sitä enempää ollut. Jostain muistan joskus kuulleeni, että usein pienempikin hiivamäärä antaa saman lopputuloksen; en tiedä, onko neuvossa mitään tieteellistä perää tai onko muistiinikaan ihan luottaminen, mutta ainakin tällä kertaa sämpylät kohosivat kiltisti juuri halutunlaisiksi. Vaikka se ei ohjeeseen kuulunutkaan, lämmitin myös maidon kädenlämpöiseksi, kun en luottanut hiivan heräämiseen muuten. Lisäksi voitelin sämpylät kanamunalla, vaikka se ei taida kuulua "oikeaan" hampurilaissämpylään".

Lopputulokseen olin oikein tyytyväinen, juuri sitä vehnähöttöä, mitä ohjeessa luvattiin! Tein sämpylöistäni melko suuria, jolloin sain niitä tällä ohjeella 13 kpl. Osan ympärille kiedoin foliota "muotiksi" paremman muodon saamiseksi, ja osan annoin paisua mittoihinsa luomuna. Tykkäsin ehkä jälkimmäisistä enemmän, joskin suurin piirtein joka sämpylästä tuli vähän omanlaisensa. Taito kai sekin :)

Hampurilaissämpylät


500g täysmaitoa
75g hiivaa
750g vehnäjauhoja
50g huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa
(seesaminsiemeniä)

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita ainekset kulhossa ja anna taikinan levähtää 30 min.
2. Jaa taikina osiin ja pyörittele paloista sämpylät. Voitele sämpylät kananmunalla, ripottele päälle seesaminsiemeniä ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle.
3. Kohota sämpylöitä huoneenlämmössä noin puolitoista tuntia (kaksinkertaiseksi). Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 min. Pakasta sämpylät mahdollisimman pian, jos et aio syödä niitä heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti