torstai 24. tammikuuta 2013

Karitsan ribsit


Tilasin puolikkaan karitsan. Elukka taitaa vielä toistaiseksi viettää lapsuuttaan ihan yhtenä palana, mutta jo vähän etukäteen alkoi tehdä mieli lammasruokia. Hallista bongasimme taannoin muutaman rivin karitsan ribsejä, joiden kilohintakin miellytti kitupiikkiä, joten ne päätyivät sunnuntaipäivälliseksi.

Virikkeitä ja ohjeita kypsennykseen katsoin mm. Minnalta, Jokihaalta sekä lammasreseptit.com:sta. Barbeque-makumaailman sijaan teki mieli kuitenkin enemmän jotain kreikkalaistyyppistä, sitruunaisen hapanta, ja mieliteko ohjasikin sitten marinadivalinnan enemmän sinne suuntaan. Vielä kun olisi jaksanut kaivaa grillin hangesta. Ei ole eka kerta, kun sanon niin, joten ehkä pitäisi oikeasti aktivoitua! Olen yrittänyt delegoida hommaa isännälle, mutta vielä ei yritykseni ole tuottanut tulosta.

Rasvaisten ribsien vastapainoksi tein lisäkkeeksi ainoastaan ihanan raikasta appelsiini-fetasalaattia. Yllätyin muuten siitä, miten paljon lihaa karitsan kylkipalassa loppujen lopuksi oli; olin varannut tavaraa reilusti isännän ja minut tuntien, mutta lihaa meinasi jäädä ylikin (mutta onneksi sellaista onnettomuutta ei ihan kuitenkaan päässyt tapahtumaan :D)

Karitsan ribsit uunissa (kahdelle-kolmelle)

kaksi karitsan kylkirivipalaa (yhteensä n. 1,7 kg)
nippu tuoretta timjamia
1 sitruunan kuori ja mehu
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

1. Valmista marinadi. Raasta riittävän isoon muovipussiin sitruunan kuori ja purista mukaan mehu. Silppua mukaan timjami, purista valkosipuli, ja mausta suolalla ja pippurilla. Lorota mukaan oliiviöljyä ja hölskytä koko hoito sekaisin pussissa. Laita vielä kylkipalat pussiin, sulje, ja hölskytä muutaman kerran niin, että lammas saa marinadia kauttaaltaan ylleen. Anna marinoitua jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan.

2. Ota lampaankyljet huoneenlämpöön noin tunnin ennen paistamista. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista uunivuoassa folion alla reilun tunnin ajan. Ota sitten folio pois ja anna ribsien vielä ottaa väriä n. 20 min (tai jos jaksat kaivaa grillisi hangesta, niin ota väri pintaan grillaamalla). Anna vetäytyä folion alla hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti