lauantai 12. tammikuuta 2013
Nyhtöpossu-kaalipata
Possunpuolikkaan ensimmäinen lapapala pääsi käyttöön, kun jääkaapista löytyi yksi sellerinvarsi, puolikas kaali, muutama porkkana ja neljännes lanttua, jotka alkoivat kaikki näyttää siltä, että toivoivat pikaista pataan pääsyä, tai muuten kävelisivät itse ulos. Olen vähän pantannut lapa- ja etuselkäpaloja tehtyäni lukuisia pulled porkeja pitkin vuotta, ja toisaalta myös siksi, että tykkään kovasti pitkään haudutetusta possusta ja halusin säästää näitä ihanuuksia. Nyt oli kuitenkin lavan vuoro tulla syödyksi osana lempeän talvista, pitkään haudutettua possu-kaalispataa :)
Ihan varsinaista nyhtöpossua tämä ei ole siinä mielessä, että yleensä nyhtöpossu maustetaan, mutta kypsyys ja käsittelymetodi ovat kuitenkin samat, haarukalla revittävissä olevaa lihaa, tällä kertaa se vain jatkokäsitellään sopassa. Helpoimmillaan possun olisi hyvin voinut keitellä hiljakseen lähes nyhtövalmiiksi, siivilöidä sitten liemen, nyhtää lihat irti luista ja heittää lisätä sitten possut ja kasvikset kypsymään samaan liemeen; sen verran halusin kuitenkin hifistellä, että otin pakastimesta joulukinkun hienon makuisen paistoliemen keittopohjaksi, ja kokoonkeitin tämäkertaisesta possun keitinliemestä erillisen, uuden liemisatsin. Tämä lähinnä siksi, että silavaisista possunpaloista irtoaa kypsennettäessä reilusti rasvaa liemeen, ja tykkään sen takia käyttää lientä, joka on kertaalleen jäähdytetty ja rasva "kuorittu" pois pinnalta. Ei siitä rasvatonta silloin tule, eikä tarvitsekaan tulla, mutta ainakaan liemessä valmistettava ruuan päällä ei tuolloin vello paksua, öljyistä kerrosta. Ja onhan sellainen kinkusta ylijäänyt - niinikään kuorittu - liemi hurjan maukasta! Mutta kuten sanottu, jos pakastimessa ei ole toista liemisatsia tai ei muuten vaan jaksa pelata patojen kanssa, niin hyvinhän kaiken voi tehdä samassakin padassa, lavan omaa lientä käyttäen.
Padasta ei tullut kaunista (miten musta tuntuu, että olen joskus ennenkin sanonut näin? ;), mutta juuri sellaista lämmittävää talviruokaa, mitä kaipasinkin. Potkua se sai pienestä määrästä valkosipulia ja savupaprikaa, tomaattipyre olisi ollut myös hyvä lisä mutta sitä ei kaapistani löytynyt.
Annoksen kokoarvio on neljälle, mutta pidemmällekin se riittää jos padan kylkeen keittää esim. perunoita. Mukaan voisi myös nakata loppuvaiheessa kaurariisiä tai ohrasuurimoita tukevoittamaan annosta.
Nyhtöpossu-kaalipata (neljälle)
800g-1kg pala possun lapaa
n. 1/2 kaali
3 porkkanaa
3 sipulia
pala landau
1-2 sellerinvartta
1 rkl kuivattuja valkosipulilastuja tai rouhetta
1 rkl savupaprikaa
(n. 1l hyvää lihalientä)
vettä
suolaa
muutama maustepippuri
muutama kokonainen mausteneilikka
pari laakerinlehteä
1. Ota lapapala huoneenlämpöön n. tuntia ennen keittelyn aloittamista. Jos käytät pakastettua palaa, ota se jo edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan. Laita lapa kattilaan, nakkaa mukaan laakerinlehdet, yksi porkkanoista ja yksi sipuleista voivat mennä mukaan vaikka kuorineen ja ihan vaan puolitettuna, ei tarvitse erityisemmin pilkkoa), maustepippurit ja neilikat, sekä hieman suolaa. Peitä koko komeus vedellä. Kiehauta, ja pienennä sitten lämpö pienimmilleen (minulla levy oli ykkösellä) niin, että lapa voi rauhassa hautua 3-4 tuntia ylikypsäksi.
2. Pilko odotellessasi kasvikset suupalakokoisiksi. Kun lapa on niin kypsää, että se alkaa irrota luusta ja melkein hajoaa kun yrität ottaa sitä kattilasta, nosta se toiseen astiaan ja anna jäähtyä hetken. Nyhdä sitten possusta haarukan avulla sopivia suupaloja. Jos haluat jatkokypsentää possun sen omassa keitinliemessä, kannattaa liemi siivilöidä tässä kohtaa ja keittää sitä hieman kasaan (tai vaihtoehtoisesti kaataa osa liemestä pois, määrä on todennäköisesti liian suuri sellaisenaan. Jos taas käytät muuta lientä, voit tässä kohtaa siirtää nyt possusta jäävän keitinliemen toiselle levylle, vääntää hellannupit kaakkoon ja antaa sen kiehua kokoon vahvanmakuiseksi liemeksi. Siivilöi ja jäähdytä valmis liemi, ja kuori pinnalle kertyvä rasva pois ennen pakastusta.
3. Laita possut, kasvikset ja pataan tuleva lihaliemi kattilaan, lisää tarvittaessa vettä niin, että vesi ulottuu liha-kasvisseoksen reunaan mutta ei peitä seosta. Mausta savupaprikalla, valkosipulilla ja pippurilla, ja tarkista suola. Kiehauta ja pienennä sitten taas lämpö pienimmilleen. Anna hautua rauhallisesti 45 min - tunnin ajan, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hauska tuo lusikka kuvassasi:) Ja nyhtöpossu kuulostaa jo niin kotoisan tutulta :D
VastaaPoistaNyhtöpossu on kyllä loistava termi, kiitos lanseeraamisesta! Mistähän nuo tuollaiset lusikat ovat ovat edes peräisin, olisivatko jonkun isomummon tai muun sukulaisen peruja, jotka olen joskus köyhänä opiskelijana hamstrannut itselleni :) Tykkään niistä kyllä itsekin kovasti, vähän isot syömälusikaksi mutta sopivat hyvin ottimiksi ja vaikka mihin!
VastaaPoista