perjantai 4. tammikuuta 2013

Kookosliemessä haudutettu possunkylki



Vanhan vuoden vikana iltana kasasimme keittiön työtasoille kahden hengen thairuokabuffan. Enimmäkseen vanhoja tuttuja makuja, kaalista tehtyä papaijasalaatinkorviketta, naudanlihasalaattia ja ihan simppeleitä paistettuja nuudeleita. Jotta mopon karkaus lapasesta saatiin varmistettua, kaivelin vielä varoiksi pakastimesta vajaan kilon palan possun (grilli)kylkeä. Mitään ihan suoraa ajatusta tai reseptiä sen tekemiseen ei kuitenkaan ollut, enkä jaksanut kaivaa pallogrilliäkään lumihangesta. Thai-buffetin hengessä kaivelin sitten kookosmaitopurkin hyllystä ja päätin liittää sen ribseihin jollain tavoin. Vielä kun jääkaapista löytyi currytahnaa ja kaffir-limetin lehtiä, alkoi muodostua suunnitelma possusta curryliemessä.

Valmistus oli helppoa, aikaa meni yön yli mutta aktiivista kokkausaikaa ei nimeksikään. Keitin possun ensin mausteliemessä, sitten marinoin sitä yön yli ja laitoin seuraavana päivänä vielä uuniin pariksi tunniksi. Kyljestä tuli  maukasta ja juuri niin mehevää kuin ylikypsän possun kuuluukin olla. Silavapuolen olisi ehkä voinut käyttää paistinpannulla kattilan ja uunin välissä, niin se olisi saanut vielä hieman rapeutta ja väriä pintaan. Omaan versiooni käytin pohjoisthaimaalaista khao soi -tahnaa, en ole törmännyt siihen edes etnisissä kaupoissa Suomessa (jos joku on, niin kertokoon oitis), mutta keltainen tai massaman-currytahna olisi myös aika samanhenkistä, jos ei -makuista. Toki mikä tahansa currytahna sopii sen mukaan, mistä itse eniten tykkää :)

Kookosliemessä haudutetut ribsit (neljälle)

n. 1kg possun grillikylkeä
thai-basilikaa tai korianteria
tuore chilipalko

liemi

suolaa
n. 10 kokonaista neilikkaa
n. 10 kokonaista maustepippuria
laakerinlehtiä
vettä

marinadi

1 tölkki kookosmaitoa
3-4 rkl currytahnaa
muutama kaffir-limetin lehti
1-2 dl possun keitinlientä

Lisäksi tarvitset uunivuoan ja isohkon kattilan.

1. Laita possunpala ja liemimausteet kattilaan, jossa on reilusti kylmää vettä. Kiehauta vesi ja pienennä heti lämpö melkein pienimmilleen. Anna possun hautua rauhallisesti liemessään pari-kolme tuntia. Nosta uuninkestävään astiaan, ja anna jäähtyä sen verran, että lihaa pystyy käsittelemään. Ota ainakin pari desiä liemestä talteen.

2. Sekoita kookosmaidosta noin puolet currytahnaan tilkka kerrallaan, tahnaa pikku hiljaa notkistaen. Voitele possu seoksella ja kaada loput seoksesta, yli jäänyt kookosmaito sekä desi possun keitinlientä mukaan astiaan. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

3. Lämmitä uuni 150-asteiseksi. Kypsennä possua vielä pari tuntia rauhallisella lämmöllä, ja anna levähtää hetki ennen leikkaamista. Jos haluat, voi keitetyn possun käyttää nopeasti kuumalla paistinpannulla silavapuoli alaspäin ennen sen laittamista uuniin.

4 kommenttia:

  1. Ai tääkin on näitä "aloita jo eilen"-ruokia :D Kuulostaa tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Joo, tämä on juurikin niitä - laitoin varmuuden vuoksi maininnan yön yli marinoinnista jo ennen reseptiä, niin ei tule tenkkapoo kesken kokkauksen :D Oikeastaan, näillehän voisi laittaa oman kategorian "hitaat" tai "kahden päivän projektit", niinhän mä teenkin!

    VastaaPoista
  3. Ompa mielenkiintoinen ohje, kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  4. Kiitos! En tiedä, miksei ole aiemmin juolahtanut mieleen, että näinkin voi tehdä, marinadin "tekeminen" oli nimittäin ihan älyttömän helppoa, en tainnut edes pilkkoa mitään koko prosessissa!

    VastaaPoista