sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Suklaafondant, ensimmäinen laatuaan


Jälkkärit - joita meillä tehdään aika vähän - herättävät minussa pelonsekaista ihailua, ja niiden valmistamiseen tuntuu liittyvän samanlaista magiaa kuin leipomiseenkin. Oli rima sitten henkinen tai todellinen, niin joku hinku on se kuitenkin ylittää ja kokeilla silloin tällöin. Ja täytyyhän jälkkäreitä treenata jos joskus vaikka tulisi vieraita - jos nyt vaan ensin saataisiin uusittua meidän ruokailuryhmä ja kasvatettua ehjien tuolien määrää yli kahden ;)

Suklaafondant on ollut kokeilulistalla jo pidempään. Resepti on Gordon Ramsayn ja napattu BBC Good Food -sivustolta. Meillä on vain neljä annosvuokaa, joten puolitin määrän ja säädin lisäksi mittoja osittain grammoista desilitroiksi - vaikka kaiken voi punnita, on kuitenkin vähän helpompaa vaan nakella sokeria ja jauhoja desimitasta taikinakulhoon ilman, että tarvitsee kytätä vaakaa välissä.

Lopputuloksesta olin huikean iloinen, fondant oli juuri sellainen möllösydäminen kuin pitikin! Olin myös hieman yllättynyt kakkusen ilmavuudesta ja kuohkeudesta, vaikka odotin melko tiivistä ulkokuorta. Tällä neljän annoksen reseptillä annoksista tuli vähän liiankin soja, pienempiin vuokiin satsin voisi jakaa kuuteenkin osaan. Fondantin kaveriksi sopii erinomaisesti jäätelö tai sorbetti, mutta käyttämäni pakastepuolukat raikastivat annosta myös hienosti.

Suklaafondant (neljä annosta)

100g tummaa suklaata
100 g voita + voita vuokien voiteluun
1, 5 dl jauhoja
1, 25 dl sokeria (laitoin yhden kukkuraisen desimitan)
2 munaa + 2 munankeltuaista
kaakaojauhetta
neljä annosvuokaa

1. Valmistele ensin vuoat. Voitele jokainen annosvuoka ja siirrä ne hetkeksi pakastimeen. Kun voi on jähmettynyt, lisää toinen kerros voita. Lusikoi ensimmäisen vuoan pohjalle pari ruokalusikallista kaakaojauhetta ja pyörittele vuokaa niin, että jauhe tarttuu tasaisesti pohjaan ja reunoille. Kaada sitten yli jäänyt kaakaojauhe seuraavaan vuokaan ja toista käsittely, lisäten kaakaota tarvittaessa. Laita vuoat pakastimeen odottamaan.


2. Sulata suklaa ja voi kulhossa hiljalleen poreilevan vesikattilan päällä niin, ettei kulhon pohja osu veteen. Sekoita seosta sulamisen aikana. Kun suklaa on sulanut, sekoita vielä kertaalleen ja nosta syrjään jäähtymään noin kymmeneksi minuutiksi.3. Vatkaa sokeri, munat ja munankeltuaiset tasaiseksi (minä käytin sähkövatkainta). Seos on valmis, kun vatkaimesta jää 'jälki' ja kuplat ovat hävinneet seoksesta.

4. Siivilöi muna-sokeriseokseen jauhot ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi.

5. Sekoita sulanut suklaa pienissä erissä taikinaan ja vatkaa tasaiseksi.

6. Jaa taikina neljään annosvuokaan ja siirrä kylmään vähintään 20 minuutiksi. Ramsayn mukaan fondantit voi tässä kohtaa myös pakastaa myöhempää paistoa varten.
7. Paista 180-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Fondantit ovat valmiit, kun niden pinta alkaa halkeilla ja yläosa irtoaa hieman vuoan reunasta. Huom. alkuperäisen ohjeen paistoaika oli lyhyempi, vain 10-12 min, mutta ilmeisesti oma annoskokoni oli hieman isompi, tai sitten uuni falskasi. Jos paistat pakastettua fondantia, paistoaika pitenee hieman.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti