torstai 12. tammikuuta 2012

Ruisleipä taikinajuureen

Leipähulluutta näyttää olevan nyt bloggaajien keskuudessa liikkeellä. Itse kärsin totaalisesta jauhopeukalon puutteesta, joten isäntä hoitaa meillä yleensä leipomispuuhat. Loppuvuodesta päähäni iskostui kuitenkin romanttinen ajatus itsetehdystä ruislimpuista ja kenties jopa sellaisten antamisesta  pahaa-aavistamattomille sukulaisille lahjaksi vuoden lahjontasesongin ollessa käsillä. Olihan siksi ruislimpun tekoa lopulta kokeiltava. Yllätyksekseni puuha olikin yllättävän helppoa, ja lopputulokset sangen palkitsevia!
Hapanleivän kaksi osaa, taikinajuuren teko ja varsinainen leipominen, ovat molemmat sinänsä nopeita toimituksia, mutta taikinajuuren valmistumiseen menee vuorokaudesta kahteen. Ensimmäisen kerran tein limput vuorokauden odottaneella taikinajuurella, jolloin lopputuloksena oli oikein hyviä ja hapanlimpuksi tunnistettavia, mutta ei erityisen happamia limppuja. Toisen kokeilujuuren annoin olla kahden yön yli, ja lopputuloksena oli selvästi happamampi leipä. Suosin jatkossa jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Ohje on muokkautunut mm. Hellapoliisin reseptistä.

Taikinajuuri

4 viipaletta hapanleipää
1 l ruisjauhoja
1 l kädenlämpöistä vettä
Leikkaa kuori hapanleipäviipaleista ja murenna ne tai hapankorppuviipaleet kulhon pohjalle. Kaada päälle vesi. Sekoita ruisjauhot joukkoon tasaiseksi puuromaiseksi massaksi. Peitä kulho kelmulla ja tee kelmuun muutama ilmareikä. Jätä juuri huoneenlämpöön tekeytymään 1-2 vuorokaudeksi. Valmiin juuren pintaan alkaa tulla kuplia, jotka lopulta – jos annat juuren olla toisenkin yön yli – muuttuvat melkein vaahtomaiseksi juuren pinnalla.

Ruisleipä

taikinajuuri
1 dl vettä
 50 g hiivaa
suolaa maun mukaan
1,5-2l l ruisjauhoja (taikinajuuri on ollut välillä löysempi, välillä tikeämpi, joten sopiva jauhomäärä vaihtelee)

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää taikinajuureen. Vaivaa joukkoon ruisjauhot. Taikinasta saa tulla melko tiivistä, ainakin itse huomasin sen helpottavan käsittelyä ja limppujen muodossa pysymistä ilman, että leivän rakenne kärsii. Löysemmälläkin taikinalla saa ihan mukavan rakenteen valmiiseen leipään, mutta limput ovat vaikeampia leipoa muotoonsa, ja litistyvät enemmän kuin tintummalla taikinalla.Anna valmiin taikinan kohota noin tunnin ajan. Muotoile taikinasta haluamasi kaltaisia leipiä. Jos teet limppuja, kannattaa ne jättää melko korkeiksi, koska litistyvät hieman pellillä. Pistele leipiin muutamat henkireiät haarukalla ennen uuniin menoa. Paista 200 asteessa 55 minuuttia.

4 kommenttia:

 1. Mukava lukea toisten ruisleipäkokeiluista:)Minun touhuistani voi lukea täältä: http://campasimpukka.blogspot.com/2011/07/kolmen-paivan-projekti.html

  Kiva uusi blogi!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Täytyykin käydä tutkimassa, jos oppisin muitakin kun tämän yhden ruisleipäohjeen :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvältä kuulostaa ohje =).. Täytyy viikonloppuna kokeilla. =)

  VastaaPoista
 4. Kunnia ohjeesta Hellapoliisille :) Toivottavasti leipäsi onnistuu/onnistui!

  VastaaPoista