maanantai 16. tammikuuta 2012

Ei-niin-onnistunut maksakastikeTämä epäonninen ruoka onnistui olemaan blogin nimen veroinen. Käyttämäni paistinpannu oli "tavallista" maksakastikepannuani ärhäkämpi, käräytin maksapalat heti alkuunsa, ja sen jälkeen kaikki muu otti maksasta kauniin hiilenharmaan sävyn ja maun, jota tasoittelin sitten lorottamalla kastikkeeseen runsaalla kädellä kermaa. Onneksi isäntä on kiitollinen kohdeyleisö, johon uppoaa vähemmänkin onnistunut sapuska. Seisoja on vielä kiitollisempi, joten tämän emännän ei ilokseen tarvitse huolehtia minkään liharuuan päätymisestä roskikseen.

Maksakastike jäi kuitenkin kaivelemaan, koska tykkään maksasta, resepti on äidiltä opittu ja olen vuosien varrella löytänyt oman tapani tehdä soosista hyvää. Siksi en voi olla laittamatta tätäkin reseptiä, niin perusruokaa kuin se onkin, jakoon.

Yleensä käytän kokonaista maksaa jonka viipaloin itse, mutta nyt kaupasta löytyi vain valmiiksi viipaloituja versioita, joten niillä mentiin. Maksakastikkeen lisukkeeksi paistoin imellettyä (kirjoitetaanko se noin?) perunalaatikkoa, jota oli joulun jäljiltä pakastimessa. En olisi tullut ajatelleeksi sitä jos ei sitä olisi tosiaan valmiiksi pakastimessa kasvanut, mutta maut sopivat ihan älyttömän hyvin yhteen. Olisivat varmaan sopineet vielä paremmin, jos kastike olisi ollut vähemmän hiiltynyt.

Maksakastike

n. 400g maksaa viipaleina
1 iso porkkana
1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl vettä
rouhittua valkopippuria
2 dl kermaa
suolaa
loraus soijaa tai pieni töräys tomaattipyrettä, jos väri kaipaa kaunistusta
voita ja öljyä paistamiseen

Sekoita vehnäjauhot, suola ja rouhittu valkopippuri maksaviipaleiden leivitteeksi. Pilko porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Viipaloi maksa itsellesi sopivan kokoisiksi viipaleiksi ja pyöritä palat jauho-suola-pippuriseoksessa. Ruskista leivitetyt maksaviipaleet nopeasti kuumalla pannulla ja nosta sivuun odottamaan. Paista sitten pannulla porkkanaviipaleet ja sipuli. Jos käräytät maksaviipaleesi kuten minä tein, pese pannu välissä, muutoin kannattaa säilyttää vanhat maut pannulla. Tykkään maksakastikkeen saavan vähän väriä, joten sipuli saa paistua reilussa rasvassa kullanruskeaksi.

Kun sipuli ja porkkana ovat kypsyneet hieman, lisää joukkoon nokare voita jos rasvaa ei ole jo tarpeeksi, ja sekoita mukaan yli jäänyttä jauhoseosta. Anna seoksen ruskistua hieman, ja kaada pannulle 2dl vettä. Anna kastikepohjan suurustua, ja lisää kerma. Vettä voi tietysti myös lisätä, jos soosi näyttää muuttuvan liian tikeäksi.

Kun kastike alkaa olla sopivanlaista, pienennä lämpöä ja lisää maksaviipaleet takaisin hautumaan muutamaksi minuutiksi. Muutamasta minuutista kannattaa pitää kiinni, jottei maksasta tule kengänpohjaa. Jos kastike ei ole saanut tarpeeksi väriä ruskistetusta sipulista, soija tai tomaattipyre antavat hyvän ensiavun. Suolan määrä kannattaa tarkistaa ennen mahdollista soijan lisäämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti