sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Keitettyä kieltä ja punajuuri-perunalohkoja piparjuurivoilla


Tämä voisi taas olla ote jostain kitupiikin päiväkirjasta. Sovittiin perjantain kauppareissulla, että otetaan kassler tai joku edullinen lihanpala ja syödään sen kanssa viimeinen joululta pakastimeen jäänyt perunalaatikonjämä. Palasin lihatiskiltä kuitenkin kasslerin sijaan naudankielen ja koottujen selitysten kanssa. "No kassleria ei ollut ja sitäpaitsi tää oli vielä halvempaa"...

Sinänsä iloinen sattuma, että kassler oli loppu, koska kieli on ollut täytyy-yrittää-tätä-kotona -listalla jo pidempään. Ostan kieltä usein leikkeletiskiltä (vaikka hinta on sikamainen tuoreeseen kieleen verrattuna), mutta sen keittely kotioloissa on toistaiseksi jäänyt tekemättä, vaikka saatavuuskin on nykyisin hyvä ja tykkään sisäelimistä ja lihan "cheap cutseista" muutenkin. Ja kieli todellakin oli ilahduttavan hintaista lähtiessään kaupasta alle kuuden euron kilohintaan.

Ensikertalaisena halusin lähteä liikkeelle mahdollisimman pelkistetystä valmistustavasta ja valitsin siksi metodiksi perinteisen keittämisen Otavan Suuren Keittokirjan ohjeella. Kyseinen kirja, jonka taisin saada lahjaksi joskus varhaisteininä, on ollut minulle se perusruuanlaiton oraakkeli, josta katsotaan, miten lintu nyljetään, muikku perataan tai vaikkapa juuri sisäelimet käsitellään. Ja koska 1993 vuoden kirjani on 1984 vuoden kuudes painos, on siinä ihana retroelementti! Tosin äitini hyllystä löytyvä 70-luvun alkupuolen punakantinen versio vie kyllä retroilussa voiton ;)

Mutta takaisin asiaan. Kielen klassinen kaveri on piparjuuri, jonka toinen klassinen kaveri on punajuuri. Johtopäätökseni oli, että teen kielelle lisäkkeen, josta löytyy näitä molempia.


Kielestä tuli herkullinen, mutta viimeiset nystyrät nahan alta olisin voinut siistiä joko huolellisemmin tai jättää siistimättä kokonaan, nyt lopputulos oli puoliksi siivottu ja vähän vähemmän esteettinen. Lisäkettä puolestaan tuunaisin jatkossa sekoittamalla uunista otettuihin lohkoihin tuoreeltaan vähän rucolaa, joka toisi jonkun tuoreen elementin ja hieman raikkautta muuten melkoisen tuhtiin annokseen.

Keitetty kieli

1 n. 1 kg painoinen naudankieli
1 sipuli
10 kuivattua neilikkaa
2 tl valkopippuria
1 rkl suolaa jokaista keitinvesilitraa kohden

Kuori sipuli ja töki siihen kuivatut neilikat. Huuhtele kieli, laita se kattilaan neilikkasipulin ja valkopippurin kanssa, ja lisää kylmää vettä niin, että kieli peittyy kokonaan. Lisää tarvittava määrä suolaa ja laita kiehumaan.


Kun vesi kiehuu, kuori tarvittaessa pinnalle kertyvä vaahto. Pienennä lämpötilaa niin, että kieli saa hautua juuri ja juuri kuplivassa vedessä. Keittoaika kilon painoiselle naudan kielelle on 2,5 tuntia.

Kun kieli on valmis, anna sen jäähtyä hetki liemessään ja kuori nahka veitsellä tarvittaessa auttaen. Kun nahkan auttaa reunasta irti veitsellä, lähtee se vetämällä isoina suikaleina. Siisti veitsellä kielen alapuolelta ylimääräiset rasvat ja roippeet, sekä vuole halutessasi ohuelti vielä nystyrät nahan alta pois.

Punajuuri-perunalohkot  piparjuurivoilla höystettynä (kahdelle suuriruokaiselle)

2 punajuurta
3 isoa perunaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl soijaa
1/2 dl oliiviöljyä
2 tl valkosipulirouhetta
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa
1 rkl tuoretta, raastettua piparjuurta (2 rkl tahnaa ajaa saman asian)
50 g voita

Kuori punajuuret, harjaa perunat puhtaiksi ja lohko molemmat ohuiksi veneiksi. Sekoita muista aineksista, voita ja piparjuurta lukuunottamatta, marinadi. Pyörittele lohkot marinadissa kulhossa ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle niin, että ylimääräinen marinadi jää kulhoon (sen voi käyttää vaikkapa lihalle myöhemmin). Paista 180-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Lohkojen paistuessa sekoita voi ja piparjuuri. Lisää piparjuurivoi lohkoille nokareina ja anna paistua vielä 10 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti