sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Top 10 -jutut vuonna 2012

Vuosi 2012 ja samalla ensimmäinen blogivuoteni alkaa olla nipussa. Vielä on muuten tämä päivä aikaa äänestää joulukuun ruokahaasteen voittajaa, ennen kuin siirrymme uuden vuoden juhlintaan ja uusiin kujeisiin tammikuussa :) Mutta mitä jäi kokonaisuutena vuodesta mieleen, mistä tykkäsitte te lukijat ja mistä tykkäsin itse? Entä mitä syötiin muissa keittiöissä?

Kuva ei liity itse aiheeseen, mutta sainpahan sillekin käyttöä :)

Blogisuosikkeja

Jos katsoo suomalaista blogosfääriä, on yksi ohje reilusti yli muiden, ja se on avokadopasta. Eikä Kärähtäneiden keittiössä ole kokattu sitä, äh miten jälkeenjäänyt olenkaan! Tykkään hurjasti avokadosta, mutta kyseinen pastaruoka sai minun kohdallani huonon startin, kun söin avokadopitoista pastaa - en siis "the" avokadopastaa mutta samoja raaka-aineita sisältävää ruokaa kuitenkin - eräässä lounasravintolassa huonolla menestyksellä; kokemuksen jälkeen ei ole tehnyt (vielä) mieli koittaa hittireseptiä, vaikka tiedänkin kyseessä olevan ihan eri ruuan. Mieli kyllä varmasti ehtii vielä muuttua :)

Possupitoiset jutut näkyivät blogeissa myös paljon; pulled pork, ribsit ja varsinkin loppuvuodesta Farangin karkkipossu. Possukelkassa olin minäkin, jopa niin paljon että hankin arkkupakastimen ja tilasin oman puolikkaan luomupossun. En ole hetkeäkään katunut ostopäätöstä, vaan päin vastoin aina hehkutan possun ihanuutta uusia paloja pakastimesta kaivaessani. Se on niin hyvää! Farangin karkkipossua ei meillä ole kokattu, mutta kävin sentään pääkallonpaikalla maistamassa sitä muutama päivä sitten. Lisäksi joulupukki toi toivomani Fergus Hendersonin kirjan The Whole Beast: Nose to Tail Eating, josta riittää ideoita myös vähemmän käytettyjen ruhonosien valmistukseen. Toisin sanoen vuonna 2013 kokataan possua myös.

Jälkkäriosastolla vuoden voittaja taisi olla lemon posset, josta kirjoitettiin varsinkin kesällä paljon. Itse kokeilin jälkkäriä pikaisesti vegaanisena versiona ajatuksena osallistua sillä syyskuun ruokahaasteeseen. Mutta kuten vähän osasin epäillä (mutta se ei estänyt kokeilemasta), ei kaurakerma käyttäydy samalla tavalla kuin lehmän kerma, ja jälkkäristäni tuli harmaata, hapanta sakkaa, jonka pohjalta löytyi sitruunamehua. Hups. Siitä kokeilusta en tainnut edes kirjoittaa.

Lukijoiden top 10

Pitkästä alustuksesta päästään vihdoin varsinaisiin top 10-listoihin. Tässä 10 luetuinta reseptiä koko vuodelta:

10. Suklaafondant. Suklaafondantissa on jotain maagisen jännittävää - valuuko se vai ehtiikö hyytyä liikaa? Ilokseni ensimmäinen fondantini onnistui erittäin hyvin. Se on myös niitä mukavia jälkiruokia, jotka voi tehdä melkein valmiiksi jo etukäteen ja viimeistellä vain uunissa ennen tarjoilua.

9. Ankankoivet punaviinissä. Ankanrintaa edullisempia koipipaloja tein muuallakin hyväksi havaitulla reseptillä, ja tässäkin keittiössä ne onnistuivat mukavasti. Ylijäämärasvat menivät paistinperunoihin.

8. Uunikassler. Pieleen meni pulled pork, mutta uunikasslerista tuli ihan hyvää :)

7. Graavisiika. Tämä ohje kiinnosti erityisesti joulun kynnyksellä.

6. Pulled pork. Sittemmin siirryin esikeittämään possun ja onnistuin saamaan siitä myös nyhdettävää.

5. Kermaviilikastike kalalle. Ilmeisesti muutkin kuin minä kaipaavat uusia vinkkejä helppoakin helpompiin pikaruokiin ;)

4. Ribsit uunissa. Sadepäivän vaihtoehto grilliribseille.

3. Isännän lohkoperunat. Nämä potut eivät ole pettäneet, hyvä isäntä!

2. Haasteribsit. Köh, possun ystäviä taitaa löytyä paljon, koska top 10 -listalla on neljä eri possuruokaa.

1. Tuorejuustolla täytetyt broilerin rintafileet.  Tätä reseptiä on käyty katsomassa ahkerasti viikosta toiseen, ja hyväähän se olikin. Ensi vuoden to-do -listalle uusia variaatioita!

Oman ruokavuoden kohokohdat

Minun top 10 -listani ei koostu puhtaasti resepteistä, vaan mukana on muutama muukin iloinen, ruokaan tai blogiin liittyvä asia. Ja monta ihanaa juttua jäi vielä poiskin!

10. Blogin aloittaminen. Sain ryhdyttyä tuumasta toimeen, eikä ole harmittanut.

9. Blogitunnustus. Iituntiltu nakkasi minua A Blog with Substance -tunnustuksella lokakuussa. Ihana yllätys!

8. Suklaafondant. Tästä pitivät lukijatkin :)

7. Gumbo. Mahtava ruokaprojekti talvikeleille, vaikka aika hartaasti sain hellan ääressä seistäkin. Haastavaa oli myös raaka-aineiden löytäminen.

6. Kattilaleipä. Opin, että ihan oikeasti voi saada vaalean leivän onnistumaan .

5. Ruisleipä. Ruisleivän onnistumisessa oli jotain taianomaista, ihanko niistä kakkuroista oikeasti tulee limppuja?

4. Grillaus. Voi kun tulisi jo kesä!

3. Skotlanti. Ja erityisesti merenelävät, joita ajattelen edelleen kuola valuen.

2. Marraskuun ruokahaasteen voitto ja joulukuun ruokahaasteen emännöinti. Olin niin kovin otettu, kun nuudelisalaattini äänestettiin marraskuun voittajaksi!

1. Possu. Oli kyseessä sitten se puolikas, pulled pork tai ihanat grilliherkut, possu on kyllä meidän talouden kiistaton raaka-ainekuningas. Ihminen on sitä mitä hän syö ja niin edelleen... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti