lauantai 26. toukokuuta 2012

Pulled pork II, ja lihaliemi kaupan päälle


Talvella monessa blogissa tehtiin vetopossua eli pulled porkia, ja helmikuussa kokeiltiin sitä meidänkin keittiössä. Käytin kokeiluun kassleria hitaasti uunissa kypsytellen, ja hyvää siitä tuli, mutta ei se ollut vetopossua nähnytkään. Uusintakokeilu jäi vähän unohduksiin, kunnes vähän aikaa sitten huomasin, että karppaus.infosta oli linkitetty Kärähtäneisiin. Uteliaana kävin heti urkkimassa, mistä on kyse, mutta valitettavasti en löytänyt linkkiä (toivottavasti en ollut varoittava esimerkki ;). Joka tapauksessa, törmäsin samalla reissulla tähän pulled pork -reseptiin, jossa possu ensin keitettiin ja vasta sen jälkeen pantiin uuniin, ja siitä jäi mieliteko uuteen kokeiluun.

Uusintayritys kannatti, en muista oikeasti pitkään aikaan tehneeni mitään niin hyvää! Possu ehti huveta ennen kuin siitä tehtiin kertaakaan "oikeaa ruokaa", ja nyt ostin jääkaappiin kaksi uutta palaa odottamaan. Tämä kierre saattaa jossain kohtaa päättyä niin, että vannon, etten enää ikinä syö possunlihaa...

Noudatin joltiseenkin alkuperäistä reseptiä, mutta muutin vähän kastiketta oman jääkaapin sisällön mukaan, sekä jätin alkuperäisohjeessa tehdyn kastikkeen keittämisen väliin (laiska mikä laiska). Sen sijaan sekoittelin kastikkeen suoraan possulle ja laitoin uuniin loppusilausta saamaan. Vetopossu hupeni sämpylöihin, ruisleivän päälle sekä täytteeksi riisipaperi- ja salaattirulliin. Täydellistä!

P.S. Possun liemestä tein lihalientä pakastimeen. Heitin ylijääneeseen keitinliemeen possusta jääneen luun, pari kokonaista porkkanaa kuorineen, pari sipulia ja muutaman sellerinvarren, ja annoin kiehua kasaan (n. puoleen alkuperäisestä). Jäähdytin liemen jääkaapissa, kuorin jäähtyneestä ja hyytyneestä liemestä rasvan pinnalta ja sujautin pakastepusseihin sopivina annoksina.

Vetopossu eli pulled pork

n. 1kg pala porsaan lapaa (minun lihapaketissani taisi lukea porsaan suolalapa)
muutama laakerinlehti
muutama neilikka
4 -5 l vettä (vähempikin riittää, kattilan koosta riippuen)
suolaa

kastike

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
1 tlk tomaattipyrettä
1 tl chilijauhetta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl punaviinietikkaa
2-3 rkl hunajaa
n. peukalonpään kokoinen pala  inkivääriä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä


1. Pyyhkäise lihapalasta mahdolliset luunmurut talouspaperilla. Laita isoon kattilaan kylmään keitinveteen neilikoiden, laakerinlehtien ja suolan kanssa. Kiehauta ja kuori pinnalle kertyvä vaahto. Laske lämpö hyvin miedoksi (minulla sähköhellan asteikon 1-2) ja anna keittyä hiljalleen nelisen tuntia. Anna lihan jäähtyä keitinliemessä vielä jonkun aikaa.

2. Valmista kastike. Pilko sipuli, purista valkosipuli ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään.

2. Nosta liha keitinliemestä, poista luu, nahka ja makusi mukaan silavaa. Revi haarukalla ja lusikalla syiden mukaan suupaloiksi ja suikaleiksi. Laita paistovuokaan, kaada päälle kastike ja kääntele sekaisin. Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 min.

2 kommenttia:

  1. Possuaddiktilta alkaa jo kuulostaa :)) On se hyvää kyllä, kun saa lihan juuri oikealla tavalla mureutumaan. Pari epäonnistunulla jättipurkkapalaa olen kyllä saanut aikaan, mutta myös onnistuneita.

    VastaaPoista
  2. Kiinni jäin :) mutta onneksi en ole sisäfileaddikti, se tulisi paljon kalliimmaksi kuin tuo lapojen hauduttelu!

    VastaaPoista