lauantai 5. toukokuuta 2012

Maapähkinävoilla höystetyt nuudelit


Hävikintorjuntakampanja mielessä tyhjensin naama punaisena jääkaapin sisältöä loman jäljiltä - olkoonkin, että osa pöperöistä olisi varmasti mennyt kaupaksi jos emme olisi lomilla olleet, kuusi purkkia rahkaa, yksi melkein kokonainen salaatinkerä, sekä kokonaiset maito- ja piimätölkilliset olivat hieman turhan paljon. Vaikka en "virallisiin" kampanjablogeihin lukeudu, olen niin kitupiikki, että inhoan aina tuhlata ruokaa roskiin. Ehkä nyt sitten uusin voimin ja puhtaalta pöydältä, toivottavasti :)

Onneksi joistain jämistä kuitenkin tulee tehtyä ruokaa, ja onneksi jotkut jämät säilyvät puoli elämää, vaikkei niitä jatkuvasti käyttäisikään. Campasimpukka kyseli taannoin blogissaan jämämaapähkinävoin käyttötapojen perään, ja meilläkin toisinaan lojuu avattu purkillinen jääkaapissa, tällä kertaa laskujeni mukaan viime vuoden puolella ostettu. Tähän nuudelireseptiin saa mukavasti tuhottua muutaman ruokalusikallisen maapähkinävoita, ja ruokakin valmistuu alta aikayksikön. Alkuperäinen inspiraatio on Noble Pigiltä, mutta en ole oikeastaan tehnyt samaa ruokalajia, vaan tarjoillut nuudelit lämpimänä ruokalajina.

Olen käyttänyt ruokaan ihan tavallisia pikanuudeleita, ja antanut niiden kypsyä suoraan pannulla, jolloin ne imaisevat mukavasti makuja itseensä; hitaammin kypsyvät nuudelit käyttäisin ensin kiehuvassa vedessä. Maapähkinävoin käsittelyä voisi varmaan helpottaa sekoittamalla siihen pienen tilkan vettä ja lämmittämällä sen jo etukäteen juoksevammaksi, mutta mielestäni se suli ja sekoittui nytkin riittävän tasaisesti. Annokseen saisi helposti upotettua myös muita jämiä, vaikkapa vähän jo nahistuneenpuoleisen chilipalon tai kokonaisen broilerin tai possupaistin rääppeet.

Maapähkinävoilla höystetyt nuudelit (kahdelle)

n. 300 g maustamatonta broilerin rintafilettä tai suikaletta
2 annosta munanuudeleita (nopeasti kypsyvää sorttia, annosohje paketin mukaan)
n. 3 dl vettä
2-3 rkl maapähkinävoita
3 kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
nippu korianteria
1 rkl siirappia
2 rkl soijaa
suolaa tai 1/2 kanaliemikuutio (tai vastaava määrä jauhetta - veden voi korvata myös suoraan kanaliemellä)
kuivattua tai tuoretta chiliä maun mukaan (laitoin kuivattua hiutaletta n. 1 tl

1. Suikaloi broileri, jollei se ole jo valmiiksi suikaleina. Viipaloi kevät- ja valkosipuli ja silppua korianteri.

2. Paista broilerinsuikaleita muutama minuutti kuumalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä molemmin puolin. Lisää chili, siirappi, soija, vesi ja kanaliemikuutio tai suola, sekä nuudelit. Painele nuudeleita hieman nesteen alle sekä kääntele niitä, kunnes ne alkavat irrota toisistaan. Lisää vettä vähän kerrallaan, jos se näyttää loppuvan heti alkuunsa (vesi saa kaikki imeytyä nuudeleihin, mutta jos se tapahtuu heti, on vettä liian vähän ja nuudelit jäävät koviksi könteiksi).

3. Lisää maapähkinävoi, anna pehmetä ja sekoita hyvin. Sekoita lopuksi mukaan vielä kevätsipuli- ja korianterisilppu, ja tarjoile samoin tein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti