torstai 17. toukokuuta 2012

Maksa-sydänvartaat grillissä



Välillä tulee olo, että voisin tehdä blogia varten tekstitemplaten, johon jättää vaan tyhjät kohdat muuttujille. Sitten vaan kirjoittaessani täyttäisin päivän ruokalajiin sopivat sanat. Template alkaisi: "maistoin (täytä paikan/ravintolan nimi) joku aika sitten (täytä ruokalajin nimi), ja olihan sitä pakko päästä kokeilemaan kotonakin".

No ei nyt sentään :) Mutta kuinkas kävikään, maistoin seisojan pentutapaamisessa viime syksynä mainiota savustettua poron sydäntä, ja yllätys, yllätys, olihan mun päästävä jotain sydänjuttua tekemään kotonakin, olkoonkin, että aikaa ehti vierähtää toinenkin tovi. Kun vihdoin ryhdyin tuumasta toimeen, tein sen niin hetken mielijohteesta, että jouduin tyytymään lähimarketin antimiin. Poron sydäntä en edes kuvitellut löytäväni, mutta ajattelin, että testataan possua, sen sydämiä löytyy yleensä vakuumistakin - jos ei muuta yhteistä poron kanssa, niin ainakin molemmat alkavat p:llä ;)

Kun kerran elinlinjalle lähdettiin, otin marketin hyllystä sydämen kaveriksi vielä tutumman raaka-aineen, maksapalan. Kotona päädyin tekemään molemmista raaka-aineista vartaita grilliin. Vähän varman päälle, mutta ajattelin, että kypsyyden säätely on vartaana helppoa. Pilkotut lihat päätyivät ennen grilliä joksikin aikaa yrttiseen marinadiin, ja lopputulos sai kaverikseen tuorejuustolla täytettyjä, pekoniin pyöräytettyjä herkkusieniä sekä grillattua tomaattia ja parsaa.

Lopputulos oli "ihan hyvää", ruoka onnistui ja upposi hyvin, mutta ei ehkä uhkaa entrecoten ja ribsien paikkaa lempigrillattavina :) Seisoja saattaisi tosin olla eri mieltä, se suorastaan villiintyi sekä raa'an sydämen roippeista, että grillatusta lopputuloksesta ;)

Maksa-sydänvartaat grillissä (kahdelle-kolmelle syöjälle)

1 porsaan sydän
n. 300g pala naudan maksaa

marinadi

2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tomaatti
1 sipuli
ripaus sokeria
suolaa
pippuria
silputtua basilikaa
2 valkosipulinkynttä puristettuna
oliiviöljyä

varrastikkuja


1. Laita varrastikut veteen likoamaan (eivät kärähdä niin helposti grillissä).

2. Tee marinadi. Pilko kulhoon pieneksi tomaatti ja sipuli, ja sekoita joukkoon muut ainekset öljyä lukuunottamatta. Lisää lopuksi öljy samalla sekoittaen.

3. Putsaa kalvot ja suonet sydämestä ja maksasta. Pilko sopiviksi varraspaloiksi ja laita marinadiin. Anna marinoitua ainakin tunti pari kertaa käännellen.

4. Grillaa kohtuullisella lämmöllä molemmin puolin n. 15 min. Lihoja ei tarvitse tappaa totaalisesti, vaan ne saavat olla hieman roseet sisältä - oman maun mukaan kuitenkin. Vartaat ovat siitä näppäriä, että testipalan kypsyyden tarkistamiseksi saa helposti irrotettua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti