tiistai 21. helmikuuta 2012

Ei ihan pulled pork, mutta aika hyvä uunikasslerSikapainotteinen viikonloppu päättyi yritykseen tehdä pulled porkia eli vedettyä sikaa, jota on useammassa blogissa näkynyt hiljattain. Valitettavasti muistan vain smetana.fi:n kirjoituksen, joten esitän pahoitteluni kaikille muille, joiden ohjeita kävin etukäteen kyttäilemässä (milloinkohan sitä oppisi kirjoittaman asioita ylös?).
Pulled porkin ajatuksena on kypsyttää possunpala hitaasti niin mehevän ylikypsäksi, että liha murenee haarukalla vedettäessä suussasulaviksi säikeiksi. Oman yritelmäni kaatoivat kuitenkin nämä sanat:

"Oho, paistomittari on rikki. No mut ei se mitään, paistetaan ohjeen mukainen aika niin eiköhän siitä tule riittävän kypsää."

No ei tullut. Mutta onni onnettomuudessa, lihasta tuli silti erittäin herkullista, hitaasti kypsynyttä uunikassleria, joka suli suussa vaikkei ollutkaan aivan riittävän kypsää haarukalla riivittäväksi. Puolentoista kilon pala maksoi noin kympin, ja siitä riitti (ja riittää edelleen) useammaksi syöntikerraksi milloin minkäkin asian kanssa, mm. joulun viimeinen perunalaatikko tuli vihdoin kaiveltua  pakastimesta. Lisäksi possusta tehtiin sikasämpylöitä ribsien kanssa jääneen chili-coleslawin kanssa, possu-katkarapu-nuudeliwokkia sekä jatketta tähteeksi jääneelle peruna-pinaattimuhennokselle.

Huomiona vielä, epäonnistumisesta, vaikkakin onnekkaasta sellaisesta, ei voi missään tapauksessa syyttää yllä mainittua lähdettä, josta valmistusprosessia seurasin. Ohje oli kuvattu selkeästi, mutta tämä emäntä silmäili sen aika suurpiirteisesti läpi :)

Aikaa possuun meni paljon (suolaus 1 vrk + paisto 7,5h), mutta työtä vähän. Erittäin mieluisaa ruuanlaittoa siis!

Hitaasti kypsytetty kassler

1,5 kg pala kassleria
vettä
merisuolaa maun mukaan
2 laakerinlehteä
muutama kokonainen neilikka


pintamauste:

1 tl korianterin siemeniä jauhettuna
1 tl cayennepippuria
1tl valkopippuria
1 tl mustapippuria
1 tl kuivattua valkosipulia rouhittuna
1 tl savusuolaa
1 rkl sokeria
1/2 tl kuminansiemeniä jauhettuna
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl currya

Suolaa ensin kassler: sekoita kattilassa riittävä (=niin suuri, että liha peittyy) määrä vettä mieleiseesi suolamäärään, ja lisää mausteet. Laita liha kattilaan ja anna suolautua jääkaapissa n. 1 vrk.

Paistopäivänä ota liha kattilasta huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistoa ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Sekoita pintamausteen ainekset. Hiero maustetta joka puolelle kassleria.

Lämmitä uuni 100-110 -asteiseksi. Paista kuusi tuntia, jonka jälkeen sammuta uuni ja anna kasslerin vetäytyä viilenevässä uunissa vielä puolitoista tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti