sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Piparjuurikala hauesta


Äiti on tehnyt piparjuurikalaa niin kauan kuin muistan. Kantakodissa kalaan käytettiin ihan tavallista pakasteseitiä, omassa kodissa olen käyttänyt tähän helppoon kalaruokaan pakastekalaa arkena ja tuoretta valkoista kalaa viikonloppuversioihin.

Raaka-aineeksi valitsin haukea ajatellen sen voittavan pakasteseitin mennen tullen ja pysyen silti kohtuuhintaisena kalana. Ensimmäinen arvaus meni oikein, mutta hinta yllättikin ostoksen tekijän: en ole vähään aikaan ostanut haukea, mutta kitupiikkinä olen pitänyt sen hinta-laatusuhdetta erinomaisena, hintalapputarkkailun perusteella fileen perushinta on pääkaupunkiseudulla ollut 12,90/kg ja usein sitä on saanut 9,90/kg. Nyt hauesta sai kuitenkin kaivaa kuvetta 17,90/kg. Ei vieläkään yhtä kova hinta kuin monella muulla valkoisella kalalla, mutta melkoinen ero lyhyessä ajassa tuohon 9,90/kg hintaan. Ei siitä nyt niin kauan ole kun olen viimeksi haukifileitä kaupassa katsellut!

Mietin, mahtaako kyseessä nyt olla ne kuuluisat kaupan katteet, kysynnän ja tarjonnan laki (vaikuttaa, että hauenkin arvostus olisi taas kasvanut) vai kenties joku kestävän kalatalouden periaatteisiin liittyvä hinnan nousu. WWF:n kalaoppaassa hauelle kuitenkin näytettiin vihreää valoa, joten kyseessä ei pitäisi olla mikään erityisen harvinainen tai uhattu herkku. Tiedä sitten.

Takaisin kuitenkin reseptiin. Ohjeen juju on yhdistää piparjuuren ja tomaatin voimakkaat maut voin kanssa täyteläiseksi kuorrutteeksi, joka antaa runsaasti makua kalalle. Minun makuuni piparjuurta saa olla oikein kunnolla, niin, että se avaa tukkoiset nenät ;) Jos käytät tuubi- tai muuten säilöttyä piparjuurta, samasta määrästä tulee hieman maltillisempi maku. Lisäkkeenä olen tehnyt yleensä keitettyjä perunoita, kuorrute toimii samalla niiden kastikkeena. Ohjeesta riittää hyvin kolmelle, me söimme kaksin ja jonkin verran jäi vielä yli.

Piparjuurikala

1 nahaton haukifile (n. 500g)
n. 200g tomaattipyrettä (tuubillinen tai 3 prk)
n. 75g voita (tai enemmänkin omantunnon mukaan)
pieni nippu tilliä
3 rkl tuoreeltaan raastettua piparjuurta
1/2 tl sokeria
suolaa
mustapippuria

1. Ota tarvitsemasi voimäärä huoneenlämpöön pehmenemään.

2. Nypi haukifileestä ruodot. Mausta file molemmin puolin suolalla ja pippurilla ja aseta uunivuokaan.

2. Sekoita kuorrutteeseen tarvittavat tomaattipyre, hieman pehmennyt voi, tilli, piparjuuri, sokeri, suola ja pippuri.

3. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Levitä kuorrute kalafileen päälle niin, että se peittää fileen parin sentin kerroksena. Jos kuorrutetta jää yli, se kannattaa lisätä korkeussuuntaan kalan päälle eikä ympärille, koska osa kuorrutteesta karkaa kalan päältä paiston aikana joka tapauksessa.
4. Paista 180-asteisessa uunissa 20-30 min kalafileen koosta riippuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti