sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Lihapullat kermakastikkeessa


Kun isännältä kysyy, mitä ruokaa hän haluaisi, on vastaus (sikäli kuin vastaus ylipäänsä liittyy ruokaan) yleensä joko lihapullat tai lasagne. Tälläkin kertaa lihapullia tuli tehtyä yleisön pyynnöstä, mutta miksikäs ei, kun yleisö on niin kiitollinen :)

Jos diettaat tai olet huolissasi sydän- ja verisuonitautiriskistä, kannattaa tämä resepti jättää lukematta. Ahneen emännän perinteisten lihapullien pitäisi nimittäin varmaan kantaa jonkin sortin terveysriskivaroitusta: kuohukermaa, paistoa voissa, vaaleaa korppujauhoa, kananmunia... mutta kun vain silloin tällöin tekee, niin ei kai se niin justiinsa. Ja näistä vaan tulee niin mehevän hyviä!

Minun versiossani lihapulliin paistetaan pannulla ensin väri, jonka jälkeen ne haudutetaan kastikkeessaan kypsäksi. Kastikkeesta pidän melko liemimäisenä, minkä vuoksi en sitä suurusta jauhoilla, mutta paksumman kastikkeen ystävät voivat tietysti niinkin tehdä. Uudelleen lämmitettäessa kastike sakeutuu myös.

Kyytipojaksi muussia, johon lainasin isännän voimia, survottuja puolukoita sekä marinoiduista punajuurista jatkettua punajuuri-vuohenjuustosalaattia, jonka reseptin voisin laittaa vielä toisen kerran jakoon. Satsista riittää neljälle hyvin suuriruokaiselle tai kuudelle normaaliruokaiselle.


Lihapullat kermakastikkeessa

700g sika-nautajauhelihaa (rasvaa 10%, puristi tosin käyttäisi varmaan täysrasvaista)
2dl punaista maitoa
0,75 dl korppujauhoja
1 sipuli
2 kananmunaa
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1/2 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl jauhettua mustapippuria
1/2 tl valkosipulijauhetta
3 dl lihalientä (minulla yksi lihafondiannos ja vettä)
3 dl kuohukermaa
suolaa
voita ja öljyä paistamiseen

1. Sekoita kulhon pohjalla korppujauhot, suola, pippurit, valkosipuli ja maito. Anna turvota n. 10 minuuttia.

2. Pilko sipuli hienoksi silpuksi ja lisää se maito-korppujauhoseokseen. Vaivaa jauheliha seokseen. Riko kananmunat taikinan joukkoon ja vaivaa huolella. Äiti sanoo lihapullataikinan olevan valmista, kun se alkaa tarttua kulhoon. Pyörittele taikinasta mieleisen kokoisia pullia.

3. Ruskista pullat voi-öljyseoksessa pienissä erissä korkeareunaisella paistinpannulla. Nosta ruskistetut pullat syrjään odottelemaan, kunnes kaikki erät on paistettu.

4. Siirrä pullat takaisin pannulle, nosta lämpöä, ja kaada päälle lihaliemi. Anna kiehahtaa, ja lisää kuohukerma. Laske lämpöä, ja anna pullien hautua n. 10 minuuttia kastikkeessaan kypsäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti