lauantai 6. lokakuuta 2012

Ihanat chorizo-valkosipulisimpukat


Seisoja ja isäntä kotiutuivat vihdoin, ja minäkin sain aktivoiduttua. Säälittävää, mutta niin kauan  kun olin yksin kotona, en oikein osannut ryhtyä mihinkään ja haahuilin vain tuhannen eri asian välillä tekemättä lopulta juuri mitään. Kokkaamaan en myöskään ryhtynyt, vaan savulohisalaattia lukuunottamatta elin maksamakkaravoileivillä

Tänään oli kuitenkin taas kokkausinspiraatio, ja se kohdistui kauden ensimmäiseen simpukka-ateriaan. Simpukoita olen himoinnut koko kesän, mutta olen yrittänyt pysyä sanonnassa, jonka mukaan niitä tulisi ostaa vain sellaisina kuukausina, joissa on (ainakin enkuksi) r-kirjain, eli syyskuusta huhtikuuhun (joissa ei suomeksi ole kummassakaan r-kirjainta).

Kauden ekoihin simpukoihin resepti-idea tuli alun perin BBC Good Foodin reseptistä, mutta en sitten lopulta seurannut tai edes lukenut sitä, vaan apinoin pelkästään chorizolla maustamisen omaan versiooni. Ja näin jälkikäteen vilkaistuna ei siinä reseptissä edes ollut sinisimpukoita.

Chorizon lisääminen kuitenkin kannatti, vaikka itse kehunkin - simpukoita teen useamman kerran talvessa, mutta nämä olivat ehkä toistaiseksi parhaat itsetehdyistä; ihanan täyteläinen, tasapainoinen, makua puhkuva liemi joka ei kuitenkaan ajanut liikaa simpukoiden oman maun yli. Söimme isännän kanssa koko lähes kahden kilon satsin, ja moppasimme vielä liemet leivällä wokkipannun pohjalta. Ihan tolkuttoman hyvää. Minä laitoin valkosipulit vasta melko loppuvaiheessa mukaan, mutta kohtuullisemman valkosipulin ystävät voivat toki pilkkoa kynnet jo vaikka salottisipulin kanssa ruskistumaan, niin maku ehtii pehmetä paremmin.

Ensi kerralla voisi vielä tajuta käyttää tarpeeksi isoa pataa; nyt koitin änkeä simpukat wokkipannuun johon ne kyllä mahtuivat, mutta reunat alkoivat vähän tulla vastaan ja sekoittelu olisi voinut olla siistimpääkin puuhaa ;)

P.S. Ilmainen mainos vielä Ison Omenan Prismalle; kun ostin kaksi kilon pussia simpukoita ja nuori myyjäherra perkasi joukosta huonot pois, olin hieman epäluuloinen kun toisessa pussissa oli niinkin paljon kuin 940g tavaraa vielä huonojen poistamisen jälkeen. Epäluuloni osoittautuivat kuitenkin turhiksi, koska perkausvaiheessa heitin pussista korkeintaan kaksi-kolme (luultavasti matkalla) rikkoutunutta simpukkaa. Yhtään avonaista ei satsissa ollut, eikä kypsistäkään tarvinnut montaa laittaa syrjään. Eli kiitos ja anteeksi Prisma ja kalatiskin kohtelias myyjä :)




Simpukat chorizo-valkosipuliliemessä

(iso satsi kahdelle, enemmillä lisukkeilla riittäisi neljällekin)

1,5-1,8 kg sinisimpukoita (minulla 1,8 kg; kaksi kilon pussia, joista rääpitty huonot pois)
6 banaanisalottia
6 valkosipulinkynttä
200g chorizoa
3 rkl balsamiviinietikkaa
2,5 dl punaviiniä
1 rkl sokeria
1 tlk (400g) yrttimaustettua tomaattimurskaa
1-2 dl vettä
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl kuivattuja chilihiutaleita
suolaa
nippu tuoretta silolehtipersiljaa silputtuna
oliiviöjyä paistamiseen


1. Hienonna salottisipuli ja chorizo, ja silppua persilja. Kuori vielä valkosipulinkynnet ja jätä odottamaan pataan pääsyä.



2. Putsaa simpukat vaikkapa täältä löytyvän käsittelyohjeen mukaan. Tässä vaiheessa avonaiset roskiin, jolleivät ne sulkeudu, kun vähän koputtelee. Rikkinäiset poistetaan myös, ja kaikista simpukoista nypitään mahdolliset "parrat" sekä harjataan hiekat pois vaikka juuresharjalla juoksevan veden alla.

3.  Kuumenna öljy korkealaitaisessa paistinpannussa, padassa (valitse sellainen, johon on olemassa kansi) tai kattilassa. Kuullota salottisipuli keskilämmöllä pannulla, ja lisää sitten chorizo. Kääntele hetken aikaa, ja lisää balsamiviinietikka, suola, sokeri sekä kuivat mausteet. Nosta sitten pannun lämpötilaa. lisää punaviini ja anna kiehahtaa.

4. Lämmön ollessa edelleen korkea, kaada mukaan putsatut simpukat. Lisää tomaattimurska, huuhtele purkinpohja 1-2 desilitralla vettä ja kaada vielä huuhteluvesi pataan. Kääntele simpukoita hieman ja peitä kannella. Anna kypsyä kannen alla 5-10 minuuttia, kunnes kaikki simpukat ovat auenneet. Purista loppuvaiheessa vielä mukaan valkosipulinkynsi ja anna hautua pari minuttia lisää. Nakkaa päälle reilusti silputtua persiljaa ja tarjoile tuoreen leivän kera.

Kypsennetyistä simpukoista kannattaa syödä vain ne, jotka ovat aunneet, kiinni jääneet voi nakata pois.




3 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä hurjan hyvältä! Mä en oo koskaan laittanut simpukoita, kun oon meillä ainoa joka niistä tykkää. Kateellisena ja kuola valuen tutkin noita kuvia :D

    VastaaPoista
  2. Nyt vaan salavihkaa simpukkasiedätys käyntiin koko perheelle ;D

    VastaaPoista
  3. Mä luulen, ettei onnistuisi. Ehkä tuon pikkumiehen vois saada innostumaan, mutta muiden kohdalla peli on jo menetetty :D MToki ainahan mä voin laittaa muut pizzalle ja herkutella ihan yksin :)

    VastaaPoista