perjantai 27. helmikuuta 2015

Mantelikana



Otsikossa piti lukea mantelikala, mutta kävikin niin, että isäntä soitteli kaupan kalatiskiltä kertoakseen, ettei lähimarketissa ollut mitään (!) alle kolme päivää sitten pyydettyä kalaa. En sillä hetkellä ollut kykeneväinen ajattelemaan jaloillani ja miettimään uutta kokkaussuuntaa, joten pyysin jättämään kalan kauppaan ja tuomaan muut listalla olleet tavarat. Niin sain sitten mm. pussin mantelilastuja, jotka oli tarkoitus käyttää siihen kalaan. Mutta onneksi sain myös kanaa, ja vahingossa jopa kahta eri sorttia.

Miettiessäni seuraavana päivänä, mitä tekisimme ihan perinteisistä, maustamattomista koipireisistä, muistin sitten uudestaan sen kaapissa odottavan mantelipussin. Ja ajattelin, että miksikäs ei. Vaikka syömme paljon pähkinöitä, manteleita ei tule kovin paljon käytettyä, joten tuskin ne alkaisivat tulla korvista ulos vaikka käyttäisin niitä peräjälkeen sekä kanaan että kalaan. Muita makuja miettiessäni ajatukset suuntasivat ensin marokkolaiseen keittiöön, mutta kiinnostuin sitten ajatuksesta yhdistää mantelit kuitenkin sinappiseen kastikkeeseen. Tunnustan, että vilkuilin myös ohjetta mantelikalan kuorrutukseen...

Näistä lähtökohdista sävelsin koipireisille kuorrutteen, jonka päämaut tulevat hunajasta, sinapista ja mantelista. Yllättäen sinappi ei ollut yhtään hallitseva tai ristiriidassa manteleiden kanssa, vaan kokonaisuus oli sellainen suolaisenmakea ja pähkinäinen sekä hiukan rapsakka. Valkosipulin olisi ehkä voinut jättää poiskin. Mukavan helppoa arkiruokaa, johon suurin osa aineksista löytyi valmiina kaapista.


Mantelikana

n. kilon paketti broilerin koipireisiä (koivet, nahalliset reisipalat tai kokonainen lintu sopivat tarkoitukseen myös)
suolaa
(1 rkl mantelilastuja pinnalle)
(n. 1 dl vettä)

kuorrute:

50g mantelilastuja
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl dijon-sinappia
1 dl kuohukermaa
2 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon tai kannuun, lisää valkosipuli ja surauta sauvasekoittimella sekaisin karkeaksi tahnaksi. Koostumus saisi muistuttaa löysähköä puuroa.

2. Ota koipireiden huoneenlämpöön ja hiero nahan alle suolaa. Hiero kuorrute pintaan ja laita linnut uuninkestävään vuokaan. Lusikoi mahdollinen ylimääräinen kuorrute kanojen päälle ja ripottele halutessasi pintaan mantelilastuja. Paista 175-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan, kunnes lihasnesteet juoksevat kirkkaina (huom. jos käytät jotain muuta palaa kuin koipireisiä, suosittelen tarkistamaan paistoajan). Lisää tarvittaessa n. desilitra vettä vuoan pohjalle, jos näyttää, että kuorrute palaisi vuokaan kiinni. Minulla oli hieman erikokoisia koipia, pienimmälle olisi riittänyt tunnin paisto, suurin kaipasi kuitenkin tunti 15 min uunitusta. Uunin lämpötila oli kuitenkin sikäli hyvä, että pieninkin koipi pysyi mehevänä.

4 kommenttia:

  1. Vanha kala suututtaa joka kerta yhtä paljon. Kaksi päivää on vielä ok, sen vanhempaa kalaa en suostu ostamaan.

    VastaaPoista
  2. Älä muuta sano, tämä aihe on kestoinhokki meilläkin. Mantelikala sai jäädä toiseen kertaan!

    VastaaPoista
  3. Kaupan myyjä väitti, että 4 pv vanhaa lohta voi käyttää sushiin! Käsittämötön ajatus, näin kalastajalle.

    Manteli sopii varmaan hyvin kanaan, mukavan pähkinäinen idea! - Merja

    VastaaPoista
  4. Merja: No huh. Kyllä jäisi minultakin sellainen lohi tiskiin.

    VastaaPoista