tiistai 3. helmikuuta 2015
Savoijinkaali-lammaspata
Viime viikolla tein taas vaihteeksi yhtä luottoarkiruuistani, kaalipataa eli tuttavallisemmin kaalimössöä. Tuhti ja edullinen keiton ja pataruuan välimuoto on monella tapaa kiitollista valmistettavaa; kunhan kaalia, porkkanaa ja sipulia löytyy, voi loppureseptiä varioida vaikka miten. Karitsan jauhelihan voi vaihtaa esimerkiksi possuun, nautaan tai makkaraan ja hiilarina voi käyttää perunaa tai vaikka papuja, jos riisi ei kokkauspäivänä satu maistumaan. Näitä listoja voisi jatkaa ihan loputtomiin.
Soppaa lusikoidessani mietin, että lopputulos oli onnistunut mutta kaipaisin ehkä sitä hienompaa kaalin suutuntumaa ja mehevyyttä, mikä kesällä syntyy, kun samaa ruokaa tekee varhaiskaalista. Koska varhaiskaalia ei näin tammikuussa tahdo olla tarjolla, päätin kokeilla seuraavan sopan tekemiseen savoijinkaalia. Kaunista savoijinkaalia en muutenkaan ole koskaan tainnut kotioloissa valmistaa, joten tein uuden kaalipadan heti tällä viikolla. Padan ollessa jo liedellä päätin vielä korvata normaalisti ruokaan käyttämäni kaurariisin linsseillä, ja kas, minulla olikin jo ihan eri ruoka kuin edellisviikolla. Jos olisin tajunnut, olisin voinut ottaa kaupasta vielä vähän lehtikaalia savoijinkaalin jatkeeksi, sen tumma vihreys olisi sopinut hyvin mukaan.
Variointi kannatti, mittasuhteet menivät tällä kertaa nappiin ja savoijinkaali oli juuri niin mehevää, kuin toivoinkin. Kun koskaan ei voi tietää; vaikka joitain ruokia tekee joltiseenkin selkäytimestä, tulee niistä joka kerta ihan eri makuisia.
P.S. Kärähtäneet löytyy vihdoin myös facebookista. Vaikken tänne blogin puolelle ole vielä ehtinyt logoa askartelemaan, voit käydä jo tykkäämässä!
Savoijinkaali-lammaspata
1/2 keskikokoista savoijnkaalia
2 sipulia
1-2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
400g karitsan jauhelihaa
1 1/2 dl punaisia linssejä
n. 1 l liha- tai kasvislientä
1/2 sitruunan mehu
1 tl meiramia
muutama rouhaisu mustapippuria
(ripsaus suolaa)
voita ja/tai öljyä kasvisten kuullottamiseen
1. Silppua sipuli ja valkosipuli, viipaloi porkkana ja suikaloi kaali sopiviksi suupaloiksi. Kuullota sipulia, valkosipulia ja porkkanaa hetki pannulla öljytilkassa, lisää sitten jauheliha ja ruskista. Kaada seos pannulta kattilaan, lisää lihaliemi ja tuo kiehuvaksi. Mausta sitruunamehulla, meiramilla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla (riippuen käyttämäsi liemen suolaisuudesta). Pienennä lieden lämpötila pienimmilleen ja jätä hautumaan.
2. Liemen kiehahtamista odotellessa kuullota savoijinkaalia hetki keskilämmöllä voissa tai öljyssä. Kaalin ei tarvitse kypsyä, kunhan se hieman pehmenee ja imaisee rasvaa itseensä. Kaada sitten myös kaali kattilaan ja keittele pienellä lämmöllä kymmenisen minuuttia.
3. Huuhtele ja valuta linssit. Lisää ne liemeen ja anna kypsyä pakkauksen ohjeen mukaisesti (minulla n. 10 min pienellä lämmöllä). Jos linssit tuntuvat imaisevan liikaa padan nesteestä, lisää siihen hieman vettä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Herkkua herkkua! Tätä valitettavasti voi valmistaa vain jos mies on pitkällä työreissulla;)
VastaaPoistaHaha, tämä menee kyllä ehdottomasti sinne epäilyttävien ruokien kategoriaan :D Meillä kyllä mies syö kaalipataa, mutta nyt olin iloisesti yllättynyt, kun se maistui tosi hyvin lapsellekin.
VastaaPoista