Tämä mangokana syntyi pienenä kompromissina, kun yritin sovittaa kokonaisen kananpojan valmistusta sekä omiini että taaperon ruokamieltymyksiin. Lisäksi ruuan piti valmistua ilman, että keittiössä kuluisi kovinkaan paljon aikaa. Itse haaveilin tulisesta, mangolla höystetystä kanasta mutta lapselle ruuan piti olla hiukan lempeämpää. Niinpä päädyin hauduttamaan kanan miedosti maustetussa kookosliemessä ja maustamaan sen mangososeella, jättäen kuitenkin itselleni tilaa lisätä chiliä valmiiseen annokseen mielin määrin. Kompromissi terminä saattaa kuulostaa vähän negatiiviselta ja siltä, että loppujen lopuksi kukaan ei saa mitä haluaa, mutta tällä kertaa tilanne meni juuri toisin päin, minä ja lapsi saimme molemmat juuri sellaista ruokaa, mistä pidämme.
Tavallinenkin, kokonainen kana tai broileri käy, mutta minulla oli raaka-aineena ihana, perhosleikattu kananpoika, joka kypsyy leikkuutapansa vuoksi tasaisesti. Lisäksi kookosmaitohaude pitää kanan mukavan mehevänä, ja kun vielä malttaa laskea uunin lämpötilan 175 asteeseen ja kypsentää kanan hiukan hitaammin, on lopputulos supermehevä. Reseptin varsinainen juju on kuitenkin siinä, että mango lisätään vasta ihan lopuksi, eli sen maku säilyy hyvin raikkaana. Allaolevan ohjeen olen muokannut nyt sen mukaan, miten valmistaisin ruuan pelkästään aikuisille syöjille, mutta suolan ja chilin määrää voi tosiaan varioida helposti lapsiystävällisemmäksi. Kanan nahkaan hieroisin suolaa kuitenkin aina; suolaton kanannahka ei ole minusta erityisen hyvää ja nahan saa halutessaan helposti nyppäistyä pois.
Mango-kookoskana
1 kokonainen kananpoika
n. 1 tl suolaa
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
500 ml kookosmaitoa
1 tl curryjauhetta (esim. madras)
1 rkl kalakastiketta
1/2 limetin mehu
n. 1,5 dl mangososetta (minä soseutin n. puolikkaan syöntikypsästä mangosta)
1 tuore, punainen chili (minulle sattui miedohko yksilö)
nippu tuoretta korianteria
1. Ota kananpoika huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen uuniin laittoa. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja laita ne uuninkestävään paistovuokaan. Hiero suolaa kauttaaltaan kanan nahkaan ja laita lintu samaan vuokaan maustekasvisten kanssa. Sekoita keskenään kookosmaito, curry, kalakastike ja limetin mehu. Kaada seos kanan päälle uunivuokaan.
2. Kypsennä kananpoikaa 175-asteisessa uunissa noin tunti ja viisitoista minuuttia tai kunnes kanan lihasnesteet valuvat kirkkaana tikulla tökättäessä. Soseuta lopuksi mango ja pilko chili ja sekoita ne kanan haudutusliemeen. Anna tekeytyä uunissa vielä muutaman minuutin ajan, jotta chilit ehtivät hieman luovuttaa makuaan ruokaan (ne voi laittaa mukaan jo kypsennyksen alkuvaiheessa, mutta itse tykkään tuoreen chilin puraisusta).
3. Ota kana uunista ja peitä vuoka foliolla. Anna vetäytyä noin 20 min, leikkaa annospaloiksi ja silppua annosten päälle tuoretta korianteria. Meillä kana syötiin perinteiseen tapaan keitetyn riisin kera.
Näyttääpä houkuttelevalta! Teillä on rohkea taapero, jos syö korianteriakin, mahtva juttu! - Merja
VastaaPoistaKiitos Merja! Korianteri maistuu mukulalle kyllä, samoin mausteet noin ylipäänsä. Mutta luulen, että kyse on siitä, ettei toinen ole vielä oikein oppinut ennakkoluuloiseksi, odottelen sellaista "pelkkää makaroonia ja nakkeja" -kautta vielä tulevaksi ;)
VastaaPoistaKuola alkoi valua kun näin kuvan! Nam!
VastaaPoistaKiitos! Ei noilla aineksilla oikein voi tulla kuin hyvää :)
VastaaPoista