sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Pikavorschmack arki-iltaan

Arkinen ruoka, arkinen kuva.

Taannoin teimme perjantairuuaksi caesar-salaattia, joka jätti jälkipolville muistoksi avatun anjovispurkin. Naisen logiikalla yhdistin anjovikset sangen epätyypilliseen kesäruokaan vorschmackiin, jota olen pitkään halunnut kokeilla tehdä itse. Kun vielä kaupassa oli sopivasti karitsan jauhelihaa, kyseessä oli mielestäni kohtalo, eikä kohtaloa sopinut toki sivuuttaa - vorschmackia ruokalistalle siis.

Viikon tohinassa tajusin jossain välissä, etten tule saamaan tilaisuutta 2-4 tunnin haudutteluun, jos aion syödä päivälliseni ennen puoltayötä. Raaka-aineita en kuitenkaan halunnut heittää hukkaan, joten tein vähän oiotun, hauduttamattoman version, anjoviksella maustettua tomaattista lampaanjauhelihakastiketta. Yllätyin miten hyvältä maistui omituisen - eikä erityisen herkullisen - kuuloinen anjoviksen ja lampaanlihan yhdistelmä. Lisukkeissakin oikaisin, tein uusia perunoita uuniperunan sijaan, jätin punajuuren jääkaapin vihanneslaatikkoon odottamaan parempaa käyttöhetkeä, ja lusikoin päälle turkkilaista jugurttia smetanan sijaan. Voi varmasti argumentoida, ettei tällainen hauduttamaton pikavorschmack ole vorschmack ollenkaan, mutta samapa tuo, koska tämä ruoka pelasti männäviikolla kaksi arki-iltaani :)

Pikavorschmack

400g karitsan jauhelihaa
1/2 purkki anjovisfileitä liemineen
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä puristettuna
40g (1 prk) tomaattipyrettä
2 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

1. Pilko sipuli ja kuullota sitä hetki paistinpannulla. Lisää anjovis, hienonna sen paistinlastalla pannussa ja lisää vielä karitsan jauheliha. Ruskista vielä muutama minuutti ja murenna jauhelihaa mahdollisimman pieneksi.

2. Lisää tomaattipyre, puristettu valkosipulinkynsi ja lihaliemi. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla - suolan kanssa kannattaa olla varovainen, koska anjovikset ovat suolaisia. Hauduta viitisen minuuttia ja tarjoile.


2 kommenttia:

  1. Voi että kuulostaa herkulta, varmasti aivan kelpo noin pikaversionakin. Anoppi teki joku aika sitten tätä aitoa versiota ja taisin syödä eka kertaa kotonatehtynä, ..ihan myyty olin kyllä :) nam

    VastaaPoista
  2. Joo, anjoviksen, lampaanlihan ja valkosipulin liitto ei kuulosta erityisen hyvältä, mutta on sitten ihan yllättävän hyvää kuitenkin. Ps - teidän Brasilian-ruokajuttuja on ollut kiva lukea, matkakuume iskee! :)

    VastaaPoista