sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Muutama kastikevinkki grilliruuan kaveriksi

Viime viikon menin aika lailla tukka putkella, ja vietin töissä aikaa kellon ympäri. Väliaikainen tilanne, mutta aiheutti sen, ettei ruuanlaitolle jäänyt kovin montaa ajatusta, eikä tietokoneenkaan edessä huvittanut suuremmin enää istua, kun kotiin asti selvisi. Minä se tiedän, kuinka viettää kesää... ;) Viikonlopun kunniaksi sentään taas lauantaina grillattiin (sateessa, mutta grillattiin kuitenkin). Ei mitään uutta tai ihmeellistä, vaan lohifilettä. Lisukkeita miettiessä tulin ajatelleeksi, että ne ovat oikeastaan se osa grillausta, johon ainakin itse kaipaan välillä (usein) ideoita. Erityisesti, koska me grillataan vähintään viikoittain huhtikuusta syyskuuhun, eikä ihan joka kerta halua laittaa lautasen reunalle niitä samoja juttuja.

Oikeiden aiheiden puutteessa Näistä mietteistä inspiroituneena, päätin koota yhteen kirjoitukseen linkit muutamaan jo aiemmin julkaistuun tekstiin, joissa on reseptejä grilliruuan kanssa sopiviin yksinkertaisiin - harvemmin jaksan kauheasti hifistellä - kastikkeisiin. Kastike on tietysti vain yksi lisä grillilautasella, mutta jonkin piti keskittyä, ettei mopo lähde lapasesta ;)

Jos aloitan uusimmasta, tämän päivän lohelle tein thai-tyylistä vihreää dippikastiketta, jonka reseptin vihdoin sain käsiini reilu viikko sitten. Dippi sopii loistavasti melkein minkä tahansa grillatun merenelävän kanssa, mutta olen siihen dipannut joskus lomareissulla myös lihaa. Ei mikään kaunis kastike, mutta hyvää ja kevyttä, ja vie ajatukset Thaimaan rantakatujen seafood-ravintoloihin.

Toinen kalan kaveriksi sopiva - ja niinikään Aasiaan viittaava kastike - on inkiväärivinaigrette. Ohje syntyi toukokuun inkivääriaiheiseen ruokahaasteeseen, mutta on maistunut myöhemminkin, sekä pelkän lohen kanssa että lohisalaatin kastikkeena.Laitetaan grilliin toki muutakin kuin kalaa, ja ihan ehdoton yleissoosi on salsa verde. En oikeastaan edes keksi siitä enempää sanottavaa, paitsi että se vaan on niin hyvää!


Meillä useimmiten tehtävä kastike grillattavien dipiksi on kuitenkin hyvin, hyvin yksinkertainen: otetaan purkki kermaviiliä ja reilu puoli pakettia (sitä ihan perus apetina) fetaa. Muussataan feta kermaviiliin ja valmista on. Maustaakin kenties voisi, minä olen syönyt ihan sellaisenaan. Helppous-makusuhde on lyömätön. Ja jos kastikkeet eivät houkuta ollenkaan, niin maustevoihan on mitä mainioin juttu lihan tai kasvisten päälle.

Toivottavasti joku saa tästä grillikautensa jatkoon jotain eteenpäin jalostettavaksi.  Niin, ja toivottavasti joku ehtii tänään grillata, ennen kuin lämmin ilma tuo sateet mukanaan ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti