tiistai 3. heinäkuuta 2012

Grillikylki



Valittelin aiemmin, että isäntä toi kotiin väärän palan possua, paksua kylkeä kun pyysin ribsejä. En valita enää, sain kylkipalasta ihan huippua grillipossua - kyllä, oma kehu haisee, mutta haiskoon, koska ihan pirun hyvää se sika oli ;)

Vedettyäni pari kertaa syvään henkeä "väärää" lihanpalaa tutkien - eikä se nyt sentään eka kerta ollut, kun grillikylkeä teen, mutta en ole jotenkin koskaan onnistunut saamaan siitä kovin hyvää - turvauduin Googleen, joka ohjasi minut Hans Välimäen grillikyljen reseptiin Ilta-sanomien sivuille. Lainasin reseptistä metodin, mausteet ja marinadit sävelsin omasta päästäni. Tein kolapohjaisen marinadin muutaman muun viimeaikaisen grillailun tapaan. Loppujen lopuksi, toimin melko lailla samaan tapaan kuin pelkkien kylkiluidenkin kanssa, mutta keittoaika oli nyt pidempi. Lopputulosta voisi kuvailla suurinpiirtein grillattuna pulled porkina; ihana, grillattu pinta ja suussasulavaa, luistaputoavaa lihaa, jonka irtoaa kylkipalasta haarukalla mehevinä suikaleina. Ihan huippua! Bonuksena possun keitinliemestä sai taas hyvän lihaliemen, ja seuraavaksi uuniin menee nahka, katsotaan, tuleeko siitä koiran vai ihmisten namia ;)

P.S. Tajusin, että possuaiheisia tekstejä taitaa olla jo aika paljon... olet sitä, mitä syöt ja niin edelleen. Röh!

Grillikylki (neljälle)

1,5-2 kg luullista porsaan kylkeä
1 sipuli
2 porkkanaa
vettä
merisuolaa
muutama neilikka
pari laakerinlehteä

marinadi:

2,5 dl kolajuomaa
3 rkl soijaa
3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl hunajaa
rouhittua mustapippuria
rouhittua valkopippuria
savustettua paprikajauhetta
kuivattua valkosipulia rouhittuna

1. Laita possunpala isoon kattilaan ja peitä vedellä. Lisää pari rkl karkeaa merisuolaa, porkkanat, sipuli, laakerinlehdet ja neilikat, ja kiehauta. Kun possu kiehuu, kuori pinnalle kertyvä vaahto ja pienennä lämpöä (minä laitoin levyn ykköselle). Anna muhia kannen alla kolme tuntia.

2. Valmista marinadi. Sekoita pienessä kattilassa kaikki aineet keskenään, kiehauta, ja anna keittyä kasaan muutama minuutti.

3. Nosta esikeitetty possu kattilasta toiseen astiaan, ja kaada päälle marinadi. Anna marinoitua vähintään tunnin, mieluiten vaikka yön yli. Jos laitat possun välissä jääkaappiin, muista ottaa se huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta.

4. Grillaa possua molemmin puolin 5-10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

1 kommentti: