sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Roskisdyykkarin tartarpihvit eli vastaukseni maaliskuun ruokahaasteeseen

 


Kulinaarimurulan järjestämä maaliskuun ruokahaaste mielessä kävin minäkin hiljattain penkomassa lähikaupan roskiksen toivoen, että käteen osuu muuta kuin jäätelöpaperi tai syöty purkka. Kiehtova haaste jälleen kerran, ja herätti ajatuksia siitä, kuinka uteliaita me tosiaan olemme toistemme syömisistä - minä ainakin olen ;) Ja jotkut toiset vielä uteliaampia, alkuvuodesta muistan erään miehen kaupan kassalla kommentoineen, josko meidän perheen pitäisi hankkia lehmä, kun oli niin monta maitotölkkiä. Voi hyvänen aika!

Anyway, omalla vakoilureissullani yritin tähdätä vähän pidempään kuittiin, mutta olin samalla päättänyt, että ekalla mennään, eikä kuitteja vaihdella. Vaikka kuitti oli muuten einesvoittoinen, löytyi siltä ilokseni paistia ja perunaa, jotka antoivat paljonkin vaihtoehtoja pyöriteltäväksi - en joutunut tekemään  kissanhiekka-turkinpippurisämpylöitä kuten ensivilkaisulla pelkäsin ;) Valituista raaka-aineista päädyin tekemään tartarpihviä kahdella tavalla sekä kaveriksi perunasalaattia; bonuksena olin ajatellut heittää mukaan kuitilta kolmannen tuotteen, ruisnapit, mutta huomasinkin lukeneeni kuittia väärin, siellä puhuttiinkin saaristolaisnapeista. Niin tai näin, ruisnapit toimivat näppärinä alustoina pihveille.


Yleensä olen ollut yksinkertaisten tartarpihvien ystävä (melkeinpä tyyliin "syö jauheliha suoraan paketista"), mutta nyt halusin testata myös versiota, missä mausteet sekoitetaan mukaan pihviin mm. Ankerias Vipusen ohjeen inspiroimana, siksi pihvit tuli tehtyä kahdella tavalla. Pihvien kanssa tarjoilin perunasalaatin lisäksi keltuaista, kapriksia, punajuuri- ja suolakurkkukuutioita sekä hienoksi hakattua punasipulia.

Tartarpihvit kahdella tapaa (yhteensä neljä pihviä)

400g naudan paistia (mieluiten mureuttamattomana eli mahdollisimman tuoreena)
suolaa
pippuria
munankeltuainen per pihvi

mausteiseen versioon:

1 rkl worcestershirekastiketta
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl kapriksia
1 rkl punasipulisilppua

1. Rapsuta terävällä, jämäkällä veitsellä liha paistista hienoksi massaksi (itse kokeilin läpi kaikki huushollin veitset, jonka jälkeen päädyin isännän ehdotuksesta puukkoon). Sekoita joukkoon suola ja pippuri. Maustamattomaan versioon ei juuri muuta tule, mutta mausteista versiota varten ota puolet lihasta eri astiaan.



2. Sekoita worcestershirekastike, dijon, kaprikset ja punasipuli puolikkaan tartarmassan joukkoon.

3. Muotoile pihvit halutessasi muottia tai vaikkapa juomalasia apuna käyttäen. Painele pihvien päälle keltuaisen mentävä kolo.

4. Erottele keltuaiset ja nosta yksi varovaisesti jokaisen tartarpihvin päälle.


Perunasalaatti

4-5 kiinteämaltoista perunaa
1 dl kapriksia
1 punasipuli tai pätkä purjoa

kastikkeeseen:

3 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl siirappia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

1. Kuori tai pese perunat ja keitä ne kypsiksi (tosin mieluummin vähän alle kuin yli). Anna jäähtyä käsiteltäviksi-

2. Viipaloi perunat. Pilko sipuli, ja sekoita se ja kaprikset perunaviipaleiden kanssa.

3. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta keskenään. Valuta öljy ohuena nauhana mukaan koko ajan sekoittaen. Kaada kastike perunoille, sekoita varovaisesti ja anna vetäytyä n. puoli tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.


Keltuaiset pysyivät melkein ehjinä valokuvaan saakka...

4 kommenttia:

  1. Onnea kisaan sinulle ja kauniille pihveillesi!

    VastaaPoista
  2. Thanks! Valokuvaan jaksoin laittaa nätit pihvit, mutta loput massasta menivät suoraan kulhosta ;)

    VastaaPoista
  3. Mitä ihmettä tuo kuitin kalalajitelmahyytelö (kalalajit hyytelö) on?? Kuulostaa varsin epäilyttävältä. :)

    VastaaPoista
  4. ;D hyytelöt ja kissanhiekat jätin kuitilta suosiolla rauhaan!

    VastaaPoista