lauantai 3. maaliskuuta 2012

Rakkauspihvit



Helmikuun mentyä viimeistä ateriaa pohdiskellessa, olen vähän mietiskellyt myös ensimmäisiä aterioita. Tarkemmin ottaen, isännän ja minun ensimmäistä yhteistä ateriaa, mikä onkin sikäli ajankohtaista, että vuosipäivä on pian taas ovella. Tsihihii, hyi miten ällöpyllyromanttista!

Tai sitten vähän vähemmän romanttista, ensimmäiset viisi (mikä saattaa olla reilusti alakanttiin arvioitu määrä) yhteistä ateriaamme taisivat nimittäin tarjota lähiseudun pizzakuppilat kotiinkuljetettuna. Ilmeisesti sen jälkeen iski pizzakyllästys, koska kerran sitten sovimme tärskyt kauppaan ja keräsimme koriin pihviaterian ainekset. Perusturvallista, mutta toisaalta sellaista, mitä on helppo tehdä sellaisellekin ihmiselle, tai sellaisen ihmisen kanssa, jonka lempiruokia ei vielä täysin tunne - olkoonkin, että tiesin isännän olevan melko kaikkiruokainen ja tykkäävän chilistä.

Pihviaterian komponenteiksi muodostuivat itse pihvit, maustevoi, paistetut (hiivatin) tuliset vihannekset, niille lempeä raejuustotahna, sekä kotitekoiset perunalohkot. Paljon osia, mutta kunhan perunat saa uuniin, kaikki muu valmistuu niitä odotellessa, ja ihmettelyynkin jää aikaa vaikka kuinka.

Nyt, kun päätin tehdä uusintakierroksen samaisesta ateriasta, eivät aivan kaikki asiat olleet monen vuoden jälkeen enää muistissa, eikä kaupastakaan saanut ihan kaikkea toivomaani. Tähän versioon ei saanut valmista raejuustolevitettä tahnapohjaksi, mutta tavallinen raejuusto vähän muhjattuna ja smetanalla jatkettuna ajoi täysin saman asian. Vihanneksista tuli uudelleen tehtynä herkullisia mutta tulisuudesta ei ollut häivääkään - poistimme habanerosta siemenet ulkomuistista, mutta lopputuloksesta päätellen emme aiemmin olleet niin tehneet. Habaneron maku erottui, tulisuus ei. Pihvien kanssa turvauduin edelleen vanhaan uskolliseen lapsuudenkodista omaan kotiin kulkeutuneeseen valurautapannuuni, eikä se pettänyt tälläkään kertaa; pannun äkäinen kuumuus on juuri omiaan tällaiseen paistoon.

Kaiken kaikkiaan ateriakokonaisuus oli menestys, eikä viikonloppua tarvitse viettää perjantain tähteitä syödessä. Perjantai-iltaan pihvit olivat myös riittävän helppoa ja nopeaa ruokaa, edes minun (nälkäisenä tunnetusti lyhyehkö) pinnani ei ehtinyt liikaa kiristyä nälän kasvaessa. Tässä pihvien sekä vihannesten ohje, isännän lohkopotuista lisää myöhemmin. Ohjeesta riittää kahdelle.

Naudan ulkofilepihvit ja maustevoi

2 x n. 200g naudan ulkofilepihvi, mieluiten rasvareunalla (ostan yleensä isomman palan ja leikkaan pihvit siitä)
suolaa
mustapippuria
voita ja oliiviöljyä paistamiseen

50g voita
muutama basilikan lehti
1 valkosipulinkynsi puristettuna
suolaa

Ota pihvit ja voi huoneenlämpöön 30 min - 1 tunti ennen paistamista. Kun voi on pehmennyt huoneenlämmössä haarukalla käsiteltäväksi, suikaloi joukkoon basilikanlehdet sekä puristettu valkosipuli. Sekoita haarukalla ja laita jääkaappiin jähmettymään. Minulle riittävät maustevoiköntit, mutta jos haluat siistejä nappeja, muotoile voi pötkyläksi, kääräise folioon ja pistä hetkeksi pakkaseen, niin voit leikata pötkylät napeiksi hetken päästä.

Kuumenna paistinpannu kirkuvan kuumaksi. Paista pihvejä pari min per puoli (=kunnes lihasnesteet nousevat pintaan) voi-öljyseoksessa ja laita hetkeksi folioon vetäytymään. Tarjoillessa nosta pihville köntti tai nappi maustevoita.

Habanero-kasvikset ja raejuustotahna

1 paprika
1 punasipuli
10-15 cm pätkä kesäkurpitsaa
1 pkt tuoreita herkkusieniä
1 habanero-chili
suolaa
pippuria

Raejuustotahna

2 dl raejuustoa
2 rkl smetanaa
1 rkl tuoretta ruohosipulia silputtuna
(ripaus suolaa)

Käsittele ensin habanero (hanskat kädessä, välttääksesi myöhemmin kuuluisaa chilipoltetta silmissä, nenässä tai jossain muualla): poista siemenet jos haluat maltillisempaa, tai jätä poistamatta, jos taas tulisempaa, ja hienonna pieneksi silpuksi. Pilko kasvikset tasakokoisiksi suupaloiksi. Kuumenna paistinpannu ja paista ensin keskilämmöllä sipulia ja sieniä n. 5 minuuttia, ja lisää sitten kesäkurpitsa, paprika ja habanero, ja paista vielä toiset viitisen minuuttia, kunnes vihannekset ovat kuullottuneet kypsäksi.

Kasvisten paistuessa sekoita tahnan ainekset. Hienonna raejuustoa kulhossa haarukalla hienommaksi, mutta ei tasaiseksi tahnaksi, Sekoita joukkoon smetana ja tuore ruohosipuli. Lusikoi valmista tahnaa kasvisten päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti