sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Savustettu taimenSähkösavustin osoittautui hintansa väärtiksi heti toisella käyttökerralla :)  Pyysin isäntää tuomaan jonkun kalan kaupasta, speksillä "tuoreudella on enemmän väliä kuin kalalajilla", ja sain tuomisiksi taimenen. Lykkäsimme elukan savustuspönttöön ja siitä tuli niin hyvää, että söimme melkein koko kalan  ihan kertaheitolla! Koskaan en enää hairahda ostamaan savukalaa kun sitä saa niin helposti tehtyä ihan itse.

Hirveästi reseptiikkaa ei savustukseen kuulu, mutta koska itse ensikertalaisena kalansavustajana etsin jonkin verran vinkkejä, laitan tähän jakoon suurin piirtein, mitä kannattaa onnistuakseen tehdä (tai millä ainakin meidän kalamme onnistui):

 • Fileestäkin saa varmasti todella hyvää (se on vielä kokeilematta), mutta kokonaisena savustettu, nahkansa suojaama kala on ihan uskomattoman mehevä, suosittelen! 
 • Pyyhi kalan pinta ja huuhtele ja kuivaa se myös sisäpuolelta. 
 • Älä ujostele suolan kanssa. Me suolasimme kalan sisältä vasta ennen savustuspönttöön laittamista, mutta ripottelin hieman suolaa myös kalan pinnalle kun nostin nahan pois valmiista kalasta. Vaihtoehtoisesti kalan voisi suolata joitain tunteja ennen savustusta, niin suola ehtisi imeytyä lihaan paremmin. 
 • Me laitoimme savustimen pohjalle ihan tavallisia leppälastuja ja nakkasimme mukaan pari sokeripalaa. Jossain suositeltiin liottamaan lastut etukäteen, emme tehneet niin mutta kastelimme ne kuitenkin kevyesti ennen savustuksen aloittamista. Kaikenlaisia muitakin lastuja, esim. omenapuun lastuja, on suositeltu savustukseen, meillä ne ovat vielä testaamatta. 
 • n. 1,2 kg taimenelle meidän sähkösavustimella sopiva savustusaika oli n. 35 min. 
 • Pöntöstä tultuaan kala sai levähtää 15-20 min.

2 kommenttia:

 1. Alkaa houkuttaa tuo sähkösavustimen hankkiminen, sauvajyväsestä olen vinkkejä jo lukenut ja nyt sinäkin innostat lisää! :D

  VastaaPoista
 2. Kannattaa! Me ostettiin joku brändäämätön edullinen malli Bauhausista, taisi maksaa alle kuusi kymppiä mutta oikein hyvää silläkin on saanut. Ja investoinnin voi aina järkeillä itselleen sillä, että säästää, kun ostaa kalan tuoreena eikä kalliimpana valmiiksi savustettuna versiona ;D

  VastaaPoista