keskiviikko 22. elokuuta 2012

Kitupiikin päiväkirja


Ihmeteltiin isännän kanssa, miten rahaa oli taas mennyt ilman, että mitään ihmeellistä oli hankittu. Eikä siinä, ei kahdella työssäkäyvällä ole hätää, mutta jotenkin tuntui, että omaan talouteen kaipaisi taas vähän enemmän kontrollia. Ynnäsimme vähän ns. kiinteitä menoja, ja totesimme sen pohjalta, että jäljelle jäävästä summasta olisi muiden menojen saralla varaa säästääkin. Myös ruokakulut joutuivat säästölistalle, ensinnäkin siksi, että helposti tulee ostettua hinta/laatusuhteeltaan vähän kyseenalaista pöperöä, ja toisekseen siksi, että usein tulee tehtyä turhan monen raaka-aineen ruokia, jolloin pääraaka-aine jää helposti turhan vähälle huomiolle (olkoonkin, että pekoni on hyvää ihan kaikessa ;). Ja kolmanneksi siksi, että häpeäkseni heitän roskiin edelleen vaikka kuinka paljon ruokaa. Aikeet ovat hyvät ja luulisi esim. hävikistä herkuksi -kampanjasta jääneen enemmänkin käteen, mutta kummasti vaan nytkin jääkaapissa lymyää pari jo nahistunutta salaattia sekä paljon muuta, jonka pelkään päätyvän roskikseen eikä pataan.

Ruokasäästöjen osalta olen päättänyt, että viikoittaisen kauppalaskun loppusumman tulisi seuraavat viikot alittaa 100 euroa ilman, että ruuan eettisyys tai laatu erityisesti huononisi nykyisestä. Nykyisellään viikon kauppareissun + unohtuneiden ekstrojen haku viikon varrella on noin 150 euroa, joten säästöä tulisi n. kolmannes. Summaan kuuluu muutakin talousmenoa kuin ruokaa, eli tähän luuppiin kuuluvat tiskiaineet, siivousvälineet, vessapaperit ym. perusromppeet, joita jokaiseen kauppakuittiin aina jossain määrin eksyy.

Työmatkan ja sen jälkeen alkavan loman vuoksi en ehdi ihan täyttä kuukautta pihistelemään, mutta kolmisen viikkoa kuitenkin, kun startti oli toissapäivänä. Tänä aikana raportoin edistyksestä ja takapakeista, sekä hyvistä kitupiikkiresepteistä tänne blogiin. Säästöajatus ei sinänsä ole uusi, muita esimerkkejä löytyy esim. Rouva Raadelman budjettimietinnöistä toukokuulta.

Pihistelyteemaan sopivasti vielä loppuun top 5 Kärähtäneisiin kertyneistä kevyen kukkaron resepteistä:

5) Lohkoperunat uunissa isännän tapaan - peruna on ihan loistava raaka-aine edulliseen syömiseen, ja rapeat lohkot huippuhyvää lohturuokaa. Sitäpaitsi, isäntä hoitaa meillä yleensä näiden kokkaamisen joten vaivannäkökin on optimoitu ;)

4) Arki-illan kaalikeitto - samoin kuin peruna, kaali on melkein ympäri vuoden kitupiikin monikäyttöinen kaveri.

3) Silakkapihvit - edullista ja lähialueelta saatavilla olevaa kalaa. Variaatioita perusversioon voi keksiä miten paljon tahansa!

2) Pulled pork -  ihan hullun hyvää, ja sopivat possunpalat (esim. lapa) eivät ole hinnalla pilattuja. Marinadin voi soveltaa oman ruokakaapin sisältöön sopivaksi.

1) Kattilaleipä - leipä on kaupassa ihan sairaan kallista, mutta jauhot eivät. Kattilaleipä on melko idioottivarma resepti "paperipussileivän" tyyppisen, rapeakuorisen vaalean leivän tekoon, jos minä onnistuin, niin muutkin onnistuvat.


Kattilaleipä, kitupiikin ystävä ;)

3 kommenttia:

 1. Mukavaa pohdintaa :) Itsekin yritän aina vähän väliä karsia ruokamenoja, jotta ruokaa ei menisi haaskiin mielellään yhtään. Lisäksi pakastimeen tulee kerättyä kaikkea pientä, mitä ei koskaan muista käyttää. Pakastimen antimilla voisi varmasti elää ainakin viikon, vaikka meidän pakastin on vain puolitäynnä.

  Tällä hetkellä yritän toteuttaa viikolla kitumista ja viikonloppuna herkuttelua. Voisikin jo alkaa miettimään, että mitä ihanaa ruokaa tekisi lauantaina... :)

  VastaaPoista
 2. Kiva, että jaamme ajatuksia taloudellisuudesta! Säästökuuri tehosi meillä ja toukokuun ruokamenot olivat suunnilleen puolet tavallisesta.

  Kesällä taas pääsivät tavat retkahtamaan, mutta nyt syyskauden käynnistyessä aion palata ruotuun. Nyt ovat kaikenlisäksi juurekset parhaimmillaan ja niillä saa säästöä ruokamenoihin.

  Täytyypä kokeilla tuota teidän Pullet porkianne, vaikutti juuri oivalliselta budjettiruoalta. Ja herkulliselta!

  VastaaPoista
 3. Tutuilta kuulostavat molempien kommentit :) Tajusin muuten näin jälkikäteen, että unohdin alkuperäisessä tekstissä mainita kokonaan marjat ja sienet, niitähän saa nyt ilmaiseksi niin paljon, kun jaksaa metsästä hakea. Kitupiikki on mielissään ;)

  VastaaPoista