perjantai 6. maaliskuuta 2015
Kookosmaidossa haudutetut lihapullat
Lisää arkea ja arkiruokaa, tällä(kin) kertaa sarjasta "mun piti tehdä jotain muuta, mutta sitten tapahtui x,y ja z ja teinkin näin..." Eli toisin sanoen, olin suunnitellut tekeväni esim. gyoza-nyyttejä tai muita vastaavia, mutta tykötarpeiksi varaamani kevätsipulinvarret oli jo käytetty muuhun ja aikakin oli vähän kortilla nyyttien taitteluun. Hieman nopeampana versiona ajattelin, että pyöräytän lihapullat samasta possunjauhelihasta, jonka olin jo nyyttejä varten sulattanut. Lihapullataikinan peruspohja on hyvin perinteinen, mutta aasialainen makumaailma sai sitten suuntansa täysin sen perusteella, mitä jääkaapissa oli jäljellä, ja sanon jäljellä, koska laskin meidän käyneen kunnolla kaupassa viimeksi yli kaksi viikkoa sitten, mitä nyt jotain pientä, lähinnä tuoreita vihanneksia ja yrttejä, haettu tarpeen mukaan. Yllättävän kivan annoksen sai kuitenkin näinkin raavittua kasaan, ja ruokaa tuli jopa sen verran paljon, että kauppareissua kestää hyvin odottaa huomiseen.
Se puuttuva kevätsipuli jäi kuitenkin vähän kaivelemaan. Se olisi sopinut tähän ruokaan niin hyvin, että lisäsin sen reseptiin, vaikka en itse sitä siis päässyt käyttämään. Jos olisin tehnyt pullat vain itselleni, olisin ehkä myös ohentanut kastikkeen liemeksi esim. kanaliemellä ja syönyt annoksen vaikka nuudeleilla höystettynä keittona. Taaperolle kokatessa oli kuitenkin helpompaa tehdä kastikkeesta vähän paksumpi ja keittää lisukkeeksi riisiä, ja se vaihtoehto maistui toki minullekin. Terveellisemmät pullat saisi hauduttamalla ne kastikkeessa kokonaan kypsäksi, mutta minä halusin esipaistaa niihin vähän herkullista pintaa.
Kookosmaidossa haudutetut lihapullat
2 dl maitoa
1 dl korppujauhoja
1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 3 x 3 cm kokoinen pala inkivääriä
pari hyppysellistä suolaa
500g porsaan jauhelihaa
1 kananmuna
ruukullinen korianteria
4 kevätsipulin vartta (minulla ei nyt ollut)
5 dl kookosmaitoa
3 rkl kalakastiketta
1/2 limetin mehu
2 porkkanaa
2 tomaattia
1,5 tl sitruunaruohotahnaa (tai 1 tuore sitruunaruohon varsi hienonnettuna)
(1 punainen chili hienonnettuna)
1. Sekoita maito ja korppujauhot ja anna turvota noin 15 minuuttia. Raasta inkivääri ja lisää puolet siitä massaan. Hienonna mukaan vielä sipuli ja valkosipuli, puolet korianterista sekä kaksi kevätsipulin vartta. Lisää suola, jauheliha ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna levähtää sillä aikaa, kun valmistelet muut ainekset.
2. Silppua loput korianterit ja kevätsipulit, hienonna chili, lohko tomaatti ja kuori ja suikaloi porkkana.
3. Pyörittele lihapullataikinasta pyöryköitä. Paista pullat muutamassa erässä korkealaitaisessa pannussa öljytilkassa molemmin puolin niin, että ne saavat kauniin pinnan. Ota sitten pullat syrjään.
4. Lisää paistinpannuun tilkka öljyä ja kuullota porkkanasuikaleita hetki. Lisää sitten kookosmaito, loput raastetusta inkivääristä, kalakastike, limettimehu, chili sekä sitruunaruohotahna ja kiehauta. Pienennä lämpöä ja nosta lihapullat kookosmaitoon kypsymään. Hauduttele kymmenisen minuuttia pienellä lämmöllä kannen alla. Lisää tomaattilohkot ja kevätsipuli ja anna hautua vielä minuutin pari. Lisää lopuksi loput korianterista ja tarjoile keitetyn riisin kanssa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti