tiistai 5. elokuuta 2014

Seesamiset kanansiivetTein loppuviikosta ihmispoikasen kanssa retken Hakaniemen halliin. Unohdin lähtiessä kotitossut jalkaan, mutta ei se menoa haitannut enkä erottunut perillä joukosta millään tavoin. Koska halli ei ole ihan kotinurkilla eikä sinne joka päivä tule lähdettyä, on mielessä yleensä jotain sellaista liha- tai kalapuolen ostettavaa, mitä ei meidän normikaupoista saa. Nytkin pakkasin kaikki talouden kylmäkallet kylmäkassiin ja hellettä uhmaten ostin reilun palan naudanrintaa, vähän kaloja ja broilerinsiipiä (jotka kaikki muuten selvisivät hienosti kotiin saakka).

Naudanrinta odottaa vielä pakastimessa eikä kaloista liene kummempaa kerrottavaa, mutta broilerinsiivet marinoin ja laitoin grilliin. Itse marinadi oli aika yksinkertainen ja thaihenkinen, kalakastiketta, limettiä ja niin edelleen, mutta lisäksi tein siiville makean grillauskastikkeen, johon tuli myös reilusti seesaminsiemeniä. Siemenet tarttuivat kastikkeen mukana siipien pintaan ja saivat grillissä niille ominaisen, paahteisen maun.

Vähän makeat, seesamiset siivet olivat kivaa vaihtelua, mutta vähän jäi vielä tuunattavaa hampaankoloon. Vaikka toisaalta tykkään, että siivet ovat kokonaisia eivätkä nivelistä katkaistuja, grilliritilän välistä putoilevia kuten kaupan valmiiksi pakatut, on kokonaisissa siivissä haasteena muoto, kun joku osa tuppaa törröttämään eri suuntaan ja jää joko ilman grillin kuumuutta tai sitten saa sitä liikaakin. Eli ehkä ensi kerralla kuitenkin koittaisin pilkkoa siivet nivelistään pienemmiksi, tai ehkä vain katkoa sen viimeisen nivelen pois, kun ei siinä enää syötävää juuri ole. Grillin lämpötila tuotti myös hieman päänvaivaa ja ensimmäisistä siivistä meinasi tulla sitä kuuluisaa hiilikanaa. Seuraavat onneksi onnistuivat kypsyydeltään hyvin, kun lämpö ehti tasoittua. Hiiltymisen välttämiseksi sitä grillauskastikettakin kannattaa sivellä siipiin vasta ihan loppuvaiheessa. Ja jos tekisin siivistä talviversion uunissa, pyörittelisin ne seesaminsiemenissä siementen kastikkeeseen sekoittamisen sijaan, jolloin niitä tarttuisi pintaan vielä enemmän.

Me suursyömärit pistelimme siipiä poskiimme melkein kilon per henkilö, mutta toki painosta - varsinkin tuollaisessa kokonaisessa siivessä, missä on mukana myös siiven vähälihainen kärki - iso osa on luuta. Silti, arvelen, että 750g riittäisi taltuttamaan isonkin nälän, kilo oli kieltämättä hieman turhan paljon jopa meille, vaikka lisukkeena olikin vain kevyttä thaisalaattia. Muistutuksena vielä loppuun sananen siipien säilymisestä, josta Nelle on kirjoittanut Siskot kokkaa -blogissaan aiemmin: koska siivet vanhenevat äkkiä, kuljeta ne kaupasta kotiin kylmäketjusta huolehtien, marinoi mahdollisimman vikkelästi ja käytä mieluiten viimeistään seuraavana päivänä.

Seesamiset kanansiivet (2 superisoa, 3 reilua ja 4 keskikokoista annosta)

2 kg kanansiipiä

marinadi

0,5 dl kalakastiketta
2 rkl soijaa
kahden limetin puristettu mehu
1 pieni, tulinen vihreä chili
sormenpään kokoinen pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä

grillauskastike

2 rkl vahvaa soijaa
2 rkl siirappia tai hunajaa
2 rkl pähkinä- tai muuta miedonmakuista öljyä
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä

1. Laita siivet marinoitumaan vähintään muutamaa tuntia ennen grillausta: murskaa valkosipulinkynnet, silppua chili ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja kaada esim. muovipussiin. Laita kanansiivet pussiin ja anna maustua jääkaapissa.

2. Ota siivet huoneenlämpöön noin puolisen tuntia ennen grillausta. Valmista grillauskastike sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään. Grillaa rauhallisella lämmöllä 10-15 minuuttia välillä käännellen, sivele sitten grillauskastikkeella ja grillaa vielä noin minuutin verran molemmin puolin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti