tiistai 12. helmikuuta 2013

KarjalanpaistivinkkejäEi kai helpompaa ruokaa ole keksittykään, kuin karjalanpaisti - tuuppaa lihat uuniin, laske jonkin ajan päästä lämpötilaa ja häivy sitten omille teillesi. Ruoka on perunoita vaille valmis, kun tulet kotiin muutamaa tuntia myöhemmin. Eikä kenellekään ole yllätys, että lämmin pataruoka ja talvipäivä ovat niin hyvä yhdistelmä!

Isännällä oli kuitenkin vähän erilaisia fiiliksiä karjalanpaistista (note for self: jos käytät sanaa uunipaisti tai hitaasti uunissa haudutettu liharuoka, saat välittömän puoltoäänen kokkailusuunnitelmallesi, mutta jos mainitset karjalanpaistin, kääntyy suu nurinpäin :D), ilmeisesti hän ei viime aikoina ollut syönyt yhtään onnistunutta versiota. Minähän en voinut haastetta vastustaa, joten oli pakko saada tehdä sitä paistia vaikka väkisin - mutta koska tarkoitus oli saada paisti maistumaan epäilijälle, tuli mietittyä ihan huolella, mitä oikein olen tekemässä - helpommin sanottu kuin tehty, koska ei karjalanpaistista ole edes olemassa yhtä oikeaa valmistustapaa, vaan kaikilla on omansa. Alla muutama vinkki, joilla minun paistini onnistui:

1. Osta kunnollista lihaa. Omaan paistiini käytin sekä possun että naudan etuselkää; molemmissa paloissa oli mukavasti rasvaa tuomassa makua ja mehevyyttä paistiin. Possussa oli mukana myös luuta, heitin senkin mukaan ja noukin pois valmiista paistista.

2. Älä kiirehdi. Ulkoile mieluummin tunti liikaa, kuin liian ennen kuin palaat ottamaan paistin uunista. Kun ei ole kiire, kypsennyslämpötila voi olla matala, ja lihasta tulee suussasulavaa.

3. Nestettä sopivasti. Paistiastiaan pitää laittaa nestettä, mutta lihoja ei kannata peittää vedellä, silloin ne eivät pääse ruskistumaan. Liika vesi myös tekee lihasta "keitetyn" oloisen, matala nestekylpy taas tuo maut ja rakenteet paremmin esiin (ainakin minun makuuni).

4. Tarpeeksi suolaa. Tarvitseeko tuota selittää? Suola tuo makuja esille, ja kovin montaa maustetta ei karjalanpaistissa ole. Monen mielestä porkkanakaan ei sinne kuulu, mutta minä olen laittanut.

5. Unohda lihaliemi. Paistiliha mausteineen - joita voi kunnon puristilla olla hyvinkin vähän - ei kaipaa lihaliemikuutiota maustamaan paistinlientä.


Karjalan- tai uudenmaanpaisti

750g haudutuskelpoista porsaan lihaa (esim. etuselkä, lapa)
750g naudan lihaa (esim. etuselkä, rinta, potka)
3-4 sipulia
4 porkkanaa
muutama laakerinlehti
muutama maustepippuri
suolaa
vettä

1. Kuutioi lihat suupaloiksi. Kuori ja puolita porkkanat ja sipulit. Lado kaikki ainekset uunivuokaan ja mausta suolalla, laakerinlehdillä ja pippureilla. Kaada päälle vettä niin, että lihat peittyvät osittain.

2. Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Paista noin 30 minuuttia, kunnes liha saa hieman väriä pintaan, ja pienennä lämpötila sitten noin 130 asteeseen. Anna kypsyä neljä-viisi tuntia, kunnes liha on maukkaan mureaa. Voit välillä lisätä vettä, jos sitä näyttää kovasti haihtuvan.


2 kommenttia:

  1. Se on just niin! Kaikki nuo viis asiaa kun muistaa, niin ei voi epäonnistua. Nyt herahti vesi kielelle ja karjalanpaisti viikonlopun ruokalistalle :)

    VastaaPoista
  2. Kotiharmi: samaa mieltä onnistumisesta, tuon varmemmaksi ei ruoka voi mennä! :)

    VastaaPoista