lauantai 29. elokuuta 2015

Lämmittävä kalakeitto chilillä ja appelsiinilla


Tähän saakka on ollut lämmintä, mutta pitkän aurinkoisen jakson jälkeen viime päivien sateet heittivät pihanurmikolle jo keltaisia lehtiä saaden ajatukset syksyn suuntaan. Vähän kuin tämä reseptikin; kalakeitto on minusta itsessään kesäinen ruokalaji ja tämän version tuoreet yrtit ja chili tuovat siihen aurinkoa, mutta samaan aikaan appelsiini ja keiton lämmittävä täyteläisyys antavat selvästi talvista vivahdetta. Ihan täydellistä keittoa juuri nyt.

Ohje on hieman muokattuna jälleen Lantliv mat o vin -lehdestä (5/2015), josta olen löytänyt kovasti inspiraatiota. Kalakeittoon otin itse tällä kertaa siikaa, mutta luulenpa, että lohi, kirjolohi tai joku kiinteälihaisempi valkoinen kala olisi sopinut paremmin. Ja jos sopan oikeasti haluaa tehdä todella nopeasti - sehän on ohjeen mukaan nopea valmistaa, mutta tämä edellyttää, että raaka-aineet on prepattu valmiiksi - valitse ruodotonta, nahatonta kalafilettä ja valmiiksi kuorittuja, kypsiä katkarapuja (toisin kuin eräät). Ehkä edelläolevasta arvaattekin, että minulle tuli hieman hoppu saada keittoa valmiiksi. Todella hyvää se oli silti "vääristä" kala- ja äyriäisvalinnoista huolimatta, mausteinen mutta pehmeä liemi on tässä keitossa se juttu. Uskon, että simpukat sopisivat hienosti samaan liemeen myös!

Chilillä ja appelsiinilla ryyditetty kala-äyriäiskeitto

400g kalafilettä
suolaa
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä paistamiseen
5 dl kalalientä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 tlk paseerattua tomaattia
1 rkl sambal oelek -chilitahnaa
2 dl kuohukermaa
3 tl maizenaa
1/2 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
200g kuorittuja katkarapuja
tuoreita yrttejä silputtuna (minulla persiljaa ja korianteria)

1. Poista kalafileestä nahka ja ruodot tarvittaessa ja kuutioi se suupaloiksi. Ripottele kuutioille suolaa. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja kuullota niitä paksupohjaisessa kattilassa oliiviöljyssä pari minuuttia. Lisää kattilaan liemi, tomaattimurska, paseerattu tomaatti ja sambal oelek, tuo kiehuvaksi ja keittele muutaman minuutin ajan.

2. Tomaattiliemen keittyessä raasta appelsiinin kuori ja silppua yrtit sivuun odottamaan. Purista appelsiinimehu kulhoon ja vatkaa mukaan kerma sekä maizena. Kaada seos tomaattiliemen sekaan samalla vatkaten. Tuo jälleen kiehuvaksi ja keittele vielä pari minuuttia samalla sekoitellen.

3. Lisää kalakuutiot ja ota keitto pois liedeltä. Sekoita keskenään katkaravut, appelsiininkuori sekä yrtit. Annostele keitto syville lautasille ja nosta annosten päälle rapu-yrttiseosta ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Tuossa reseptissä on potkua! Täytyypi kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla! Minun versiossani potkua oli vähän enemmänkin kuin alkuperäisessä ohjeessa, korvasin teelusikallisen sambalia ruokalusikallisella. Chiliaddikti mikä chiliaddikti ;)

    VastaaPoista