sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Perusasioiden äärellä: suklaavanukas


Suklaavanukas on melko arkinen jälkkäri, mutta minusta juuri siinä piileekin sen salaisuus: se on helppo valmistaa, ei suorastaan terveellinen muttei jälkiruuaksi mitenkään syntisimmästä päästä, ei vaadi mitään erityistä syytä tai juhlaa tarjoiluunsa, ja tykötarpeetkin löytyvät useimmiten kotoa valmiina. Viimeinen on toki myös vähän vaarallista. Ja siinä missä tuntisin oloni todella kummalliseksi, jos nostaisin tarjolle muovipikarilliset kaupassa valmiina myytävää teollista tavaraa , uskaltaa kotitekoista suklaavanukasta tarjota vieraillekin, se on jotenkin ihan eri juttu.

Valmistuksessa ainut juju onnistumisen kannalta on pitää vanukas liikkeessä lähes koko ajan, niin siihen ei pääse muodostumaan perunajauho- tai kananmunapaakkuja. Käyttämäni ohje on peräisin Kulinaarimurulasta pienin muokkauksin, lähinnä olen jättänyt tuunaamiset pois, eli todella perusasioiden äärellä ollaan. Määrä on myös aika reilusti isompi, koska joskus on perheen suklaahiireltä tullut palautetta, että enemmänkin olisi saanut olla. Taitaa mennä samaan kategoriaan kuin lihapullat, lasagne ja tortillat, eli ihan sama kuinka paljon tekee, kaikki menee ja yleensä vielä suunniteltua nopeammin.

Suklaavanukas (reilu kulhollinen, arviolta 8-10 jälkkäriannosta)

1 l täysmaitoa
5-6 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1,5-2 dl sokeria
5 rkl perunajauhoja
5 kananmunaa

1. Sekoita kattilassa maito, kaakaojauhe ja sokeri. Lämmitä, kunnes kaakao ja sokeri ovat liuenneet maitoon. Mittaa kuumuutta kestävään lasiin tai mukiin perunajauho ja sekoita huolellisesti mukaan pieni määrä kaakaota kattilasta. Kaada seos takaisin kattilaan ja jatka kuumentamista samalla sekoitellen, kunnes massa alkaa kuplia.

2. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Ota hiukan vanukasmassaa kattilasta pieneen kannuun ja kaada ohuena nauhana munien joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten (toki vanukasta voi kaataa myös suoraan kattilasta, mutta minusta kannun käyttö "välimuistina" on helpompaa). Kaada munaseos takaisin kattilaan ja kypsyttele rauhallisella lämmöllä samalla sekoitellen viitisen minuuttia. Anna jäähtyä, jaa vanukas annosmaljoihin ja anna hyytyä ja viiletä jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Tarjoile kermavaahdon ja/tai hedelmien kanssa.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa! Itse en ikinä suklaavanukasta tehnyt mutta täällä lomalla se on ollut pojan lempari. Ehkä sen takia kun aikaisemmin paha äiti ei antanut maistaa;)

    VastaaPoista
  2. Meilläkin pahat aikuiset syövät kaiken suklaavanukkaan itse ;D Vaikka eihän tuo tosiaan ole mikään pahimmasta päästä oleva herkku, kun on tehty maitoon eikä kermaan ja sokerinkin määrää saa helposti säädeltyä.

    VastaaPoista