keskiviikko 15. huhtikuuta 2015
Raikas selleri-katkarapusalaatti, myös sellerinvihaajalle
Viimeisen viikon teemakasvis meillä on tainnut olla varsiselleri. Ostin sitä alkujaan kalakeittoa varten, mutta jämistä on tehty salaatti jos toinenkin. Monelle ajatus selleristä on aika vastenmielinen, mutta minun tulee siihen himo. Tällä erää viimeiset sellerinvarret menivät tähän katkarapusalaattiin, joka mielestäni jälleen kerran todistaa, että yksinkertainen se vaan on kaunista. Ihana, raikas salaatti sopii kevyeksi lounaaksi sellaisenaan tai vaikka tacon (tai kuten kuvassa, rieskan) väliin jemmattuna. Minä laitoin salaatin päälle omenan ja sellerin kanssa mahtavalta maistuvaa, paahdettua saksanpähkinärouhetta, mutta hyvä muunnos olisi vaikkapa korianterisilpulla maustettu ja valkosipuli- tai srirachamajoneesin kanssa tarjottu salaatti. Jos taloudessasi asuu sellerinvihaajia, tämä salaatti saattaa olla omiaan käännytystyössä. Minä tosin söin koko salaattikulhollisen ihan itse.
Täytyy vielä kertoa, toinen sellerinvihaajan käännytyssalaatti tuli testattua maanantaina, kun tein aivan ihanaa fetasalaattia, johon sain inspiksen Kaikki Äitini Reseptit -Nannalta, joka puolestaan oli napannut ohjeen tuoreehkosta Vege! -kirjasta. Suosittelen kokeilemaan! Itse kirjaa en ole valitettavasti päässyt vielä lukemaan, yritin varata sen kirjastosta mutta pääkaupunkiseudun 23 kirjastokappaleeseen oli tehty 213 varausta. Huh. Jos Ottolenghi on tämän hetken kuumin ulkkarikokkinimi meikäläisten ruokaharrastajien keskuudessa, taitaa tuo Vege! viedä potin kotimaisen kirjallisuuden saralla. Mahtaisikohan kustantaja lahjoittaa kirjastoille muutaman kopion lisää?
Raikas katkarapusalaatti (kahdelle lounaaksi leipälisukkeen kera)
200 g pakastekatkarapuja
kourallinen saksanpähkinöitä
1 kurkku
3-4 varsisellerin vartta
1 omena (minulla granny smith)
1/2 punasipuli
1 limetin mehu
3 rkl oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa
rouhaisu mustapippuria myllystä
1. Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin (pakkauksen ohjeen mukaan). Paahda saksanpähkinöitä 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, anna jäähtyä sen verran, että pähkinöitä voi käsitellä ja rouhi sitten karkeaksi murskaksi morttelissa tai esim. kaulimella leivinpaperin päällä.
2. Valuta sulaneita rapuja siivilässä sen aikaa, kun pilkot salaatin. Kuori kurkku ja poista siemenet. Viipaloi kurkku, selleri ja omena sopiviksi suupaloiksi kulhoon ja silppua punasipuli mukaan. Lisää katkaravut, oliiviöljy, limettimehu, suola ja pippuri ja sekoita. Anna vetäytyä jääkaapissa kymmenisen minuuttia ja tarjoile.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mulla oli vielä muutama vuosi sitten kauhea sellerikammo, hajukin jo yökötti. Koska olen sitä mieltä, että kaikkea hyvistä raaka-aineista tehtyä pitää maistaa, niin söin selleristä ruokaa parissa hyvässä ravintolassa Ruotsissa, Ranskassa ja Sveitsissä, eivätkä ne maistuneet lainkaan pahalle. Luulen, että kammoni oli tullut huonosta, vanhasta ja kitkerästä selleristä - tuorehan on hyvää, raikasta ja aromikasta. Nyt odotan torikautta ja tutun viljelijän sellereitä...
VastaaPoistaTosi paljon tuntuu olevan eroja ihan normikaupankin varsisellereissä, välillä saa tosi hyviä, välillä täytyy kiertää kaukaa. Tuon mainitsemasi lisäksi luulen, että sellaiset natriumglutamaatin makuiset aromisuolat ja samanmakuiset, varsisellerillä höystetyt laitosruuat ovat saaneet monet kammoamaan koko kasvista.
VastaaPoistaSelleri on hyvä! Mutta minulle tuli hieman huijattu olo kun näin ja maistoin Thaimaassa tosi nuorta selleriä.. se vasta herkkua oli.
VastaaPoistaSama kokemus Thaimaan sellereistä! Ihan parasta sikäläisissä salaateissa.
VastaaPoista