Ehkä viitisen vuotta sitten näitä suolakuoressa kypsennettyjen kalojen reseptejä näkyi paljon enemmän, mutta nyt trendit ovat taineet ajaa niistä ohi. Itsekin tajusin, että aiemmassa kodissamme tein suolakuorikalaa useaan otteeseen, mutta lienenkö tehnyt sitä täällä nykyisessä asunnossa kertaakaan, ja kohta olemme täälläkin asuneet jo neljä vuotta. Minulla syy ei ole kuitenkaan niin trendeissä, vaan enemmän siinä, ettei isäntä oikein välitä suolakuoressa tehdystä kalasta. Vaikkei hän ole erityisen ruotokammoinen, on kuulemma kokonaisen pienen kalan rääppiminen turhan työlästä siihen nähden, minkä verran siitä irtoaa tavaraa. Hmmm, outo mies. En kyllä yhtään allekirjoita hänen huoltaan, minusta suolakuoressa olevan kalan liha on mehevää ja putoaa luusta, ja voihan sitä tehdä vähän isommankin vonkaleen, jos siltä tuntuu. Ja koska isännältä ei ihan joka kerta kysytä, mitä hänelle saisi olla ruuaksi, innostuin nyt pitkästä aikaa laittamaan kalani suolakuoreen.
Suolakuoressa tehdyn kalan juju on se, että kalan kosteus ei pääse haihtumaan kuoren läpi vaan lopputulos on takuumehevä. Vaikka kenties kuulostaa siltä, että kalasta tulisi hurjan suolaista, pitää nahka liian suolaisuuden loitolla ja kalan sisäpuoli suolataan joka tapauksessa ihan normaalisti. Aiemmin olen tehnyt ainakin siikaa ja taimenta samalla metodilla, nyt kaupassa ainut pyöreä (saati tuore) kala oli kirjolohi. Ei ihan ykkössuosikkini, mutta oikein hyvää siitäkin tuli. Muistan muuten taannoin kuunnelleeni radiosta kun samaisen markettiketjun kalatiskin työntekijää haastateltiin ja hän kertoi, etteivät suomalaiset osta arkikalaksi juuri muuta kuin kirjolohta tai norjalaista lohifilettä. Kumma juttu että näin on, jos muuta kalaa ei tahdo olla edes myynnissä.
Hyvä kala ei minusta ihmeempää maustamista välttämättä edes tarvitse, yleensä olen käyttänyt esimerkiksi timjaminoksia, sitruunaa ja mustapippuria, mutta tällä kertaa laitoin tilliä sekä piparjuurta, jota oli hiukan vielä joulun jäljiltä jääkaapissa. Ne sopivat kirjolohen kanssa juuri passelisti ja lapsikin oli ihastuksissaan, kun sai "auttaa" tunkemalla tillinoksia kalan sisälle, tai ainakin joltiseenkin samaan suuntaan. Lisukkeeksi tein tabbouleh-muunnelmaa, joka ei mennyt ihan nappiin mutta siitä lisää myöhemmin.
Niin ja mainitsinko jo, miten helppoa suolakuorikalan tekeminen on? No tosi helppoa. Lue vaikka allaolevasta ohjeesta itse.
Kokonainen kala suolakuoressa
n. 1kg painoinen, suomustamaton kala (esim. siika, nieriä, taimen tai kirjolohi)
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
n. 2 rkl raastettua piparjuurta
muutama tillinoksa
n. 1,5kg karkeaa merisuolaa (minulla meni kaksi 800g pakettia) + hieman mahdollisten halkeamien tilkitsemiseen.
(tilkka vettä)
1. Pyyhkäise kalan sisäpuoli talouspaperilla ja hiero sisäpintaan suola ja pippuri. Levitä kalan sisälle piparjuuriraaste ja sujauta mukaan muutama oksa tilliä.
2. Kumoa noin puoli kiloa karkeaa merisuolaa uunipellille leivinpaperin päälle. Aseta kala päälle, muotoile suolasta kalalle peti niin, että suolaa riittää myös pään ja pyrstön kohdalle ja taputtele loppu suola (n. kilo) kalan päälle ja ympärille "paketiksi". Kalan tulee peittyä pakettiin kokonaan, jotta kosteus pysyy hyvin suolakuoren sisällä. Suolan sekaan voi pirskotella tai sumuttaa sumutinpullosta hieman vettä, jolloin suolamassa tiivistyy helpommin käsiteltäväksi.
Kala ennen uunia... |
...ja sen jälkeen - ei suurta eroa ulkonäössä, mutta suola on muuttunut kovaksi kuoreksi. |
3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, isompaa kalaa hieman pidempään. Nakuttele suolakuori rikki esim. kakkulapiolla ja siirrä varovasti syrjään välttäen nahan rikkoutumista ja/tai suolan pääsyä kalan sisäpuolelle (silloin kalasta tulee äkkiä ylisuolaista, vaikkei se alun perin sitä olisikaan). Nosta lopuksi myös päällipuolen nahka syrjään ja tarjoile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti