torstai 27. helmikuuta 2014

Kuukauden kasvis - tomaatti: kahden tomaatin focaccia



Valmiin leivän hinta kaupassa se vain jaksaa kiukuttaa minua, vaikken mikään ahkera (tai taitava) leipuri olekaan. Ja leipää meillä joka tapauksessa kaikkiruokaisina syödään, niin paljon kuin hiilareita ja viljoja parjataankin. Leipä on hyvää! Tomaattikampanja kirvoitti minut vaihteeksi leipomaan leipää itse, tällä kertaa focacciaa, ihan ensimmäistä kertaa elämässäni. Focaccia on herkkua melkein millä mausteilla tahansa ja sopivasti roikkunut jo pitkän, pitkän aikaa to-do -listallani.

Perusresepti leipään löytyi Liemessä-Jenniltä, joka oli napannut sen Suklaapandan keittiöstä. Omaan leipääni laitoin tomaattikuukauden merkeissä sekä tuoreita kirsikkatomaatteja että aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka toivat focacciaan kivoja sattumia ja makuja. Jos tykkäät rusinoista leivässä, tykkäät tästä varmasti, ja jos et ole rusinoiden ystävä, niin saatat silti tykätä tästä.

EDIT 1.3.2014: Hups, leivinpaperi oli loppu, enkä joutanut taikinan jo kohotessa pakkaamaan ihmispoikasta vaunuihin ja juoksemaan kauppaan. Niinpä käytin ohjeesta poiketen leipäastiana teflonista lasagnevuokaa, jonka sudin reippaasti öljyllä. Leivästä tuli vuoassa hieman paksumpi kuin pellillä, mutta astia toimi hyvin eikä leipä tarttunut kiinni.

Kahden tomaatin focaccia

3,5 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
25 g tuoretta hiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna

pintaan:

0,5 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
sormisuolaa
n. 10 kirsikkatomaattia
rosmariinia (minulla ei ollut, laitoin timjamia)

1. Liuota hiiva kulhossa kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan suola, öljy, hunaja ja silputut, aurinkokuivatut tomaatit. Lisää jauhot pari desiä kerrallaan aina välillä sekoittaen, ja vaivaa käsin tai koneellisesti (minä käytin sähkövatkaimen taikinakoukkuja) ainakin viitisen minuuttia. Jätä lämpimään paikkaan kohoamaan noin 30 minuutiksi. Vuoraa odotellessasi pelti leivinpaperilla ja sudi leivinpaperiin vielä reilusti öljyä.

2. Kumoa taikina leivinpaperille, levitä käsin pellille ja jätä uudestaan kohoamaan liinan alle n. 30 minuutiksi. Leivän kohotessa puolita kirsikkatomaatit ja murskaa valkosipulinkynnet puoleen desiin öljyä.

3. Painele kirsikkatomaatit halkaistu puoli ylöspäin kohonneeseen, pellillä odottavaan leipään. Pistele leipään sormella reikiä ja valele valkosipuli-öljyseoksella. Ripottele päälle suolaa ja rosmariinia. Paista 250-asteisessa uunissa 10-12 min, ja voitele pinta oliiviöljyllä vielä kerran, kun otat leivän uunista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti