torstai 12. joulukuuta 2013

Lihapullat jouluisella twistilla


Lihapullat ovat meillä sellaista rakkausruokaa. Niillä saa isäntää ja tulevaisuudessa toivottavasti ihmispoikasta ilahdutettua kerta toisensa jälkeen. Ja jostain syystä jauhelihapihvit tai mureke eivät vaan ole sama asia :D

Viimekertaiset lihapullat tein jouluisella twistillä, nämä sopisivat "tavallisen käytön" lisäksi vaikka pikkujoulunaposteltaviksi tai miksei varsinaiseenkin joulupöytään. Meillä ei ole ollut tapana tehdä jouluksi lihapullia, mutta monessa kodissahan ne ovat osa jouluruokia. Jouluiset maut pulliin tulevat omenasta, sinapista, maustepippurista ja neilikasta. Nyt kypsyttelin pullat valmiiksi kermaisessa kastikkeessa, johon tuli myös pieni liraus jallua, mutta yhtä hyvin voi pullat kypsyttää alusta asti uunissa, jolloin ne ehkä menevät joulutarjottavista paremmin.

Leivän tai korppujauhon käyttö lihapullissa muuten jakaa mielipiteitä; monen mielestä ne ovat turhaa täyteainesta, mutta minusta ne tekevät rakenteesta ihanan pehmoisen ja mehevän, inhoan kumisen kuivakoita lihapullia. Hampurilaispihvit ovatkin sitten asia erikseen, niitä en tekisi ihan samasta taikinasta vaan hamppareissa leipä saa pysyä sämpylässä ;)

Jouluiset lihapullat

500g mehevää jauhelihaa (minä käytin possun jauhista, mutta myös sika-nauta sopii  hyvin)
kourallinen kuivahtanutta leipää tai 1 dl korppujauhoja
2 dl maitoa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 omena
1 kananmuna
1 rkl dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria
1/2 tl maustepippuria jauhettuna
1/2 tl neilikkaa jauhettuna

(voita/öljyä paistamiseen)

kastikkeeseen

1 rkl vehnäjauhoja
nokare voita
3 dl lihalientä
2 dl kuohukermaa
2 rkl jaloviinaa
1 rkl hunajaa
1 rkl dijon-sinappia
1 tl rosepippureita
suolaa


1. Murusta leipä tai kaada korppujauhot kulhoon, lisää maito ja anna turvota hetken. Hienonna odotellessa sipuli ja valkosipuli sekä raasta omena. Sekoita  jauheliha, sipuli, valkosipuli, omena, sinappi ja mausteet leipämassaan ja vaivaa taikinaksi. Lisää kananmuna ja vaivaa vielä hetki, kunnes koostumus on mieleinen. Anna vetäytyä jääkaapissa n. 30 min.

2. Pyöritä massa lihapulliksi. Jos et tee kastiketta, paista pullat 225-230 -asteisessa uunissa leivinpaperin päällä n. 15 min, kunnes ne saavat kauniin värin. Kääräise pullat lopuksi hetkeksi foliolla peitettyyn astiaan vetäytymään.

Jos teet kastikkeen, ruskista pullat ensin paistinpannulla ja nosta ne sitten syrjään odottamaan. Sulata pannussa sitten voinokare ja sekoita siihen vehnäjauhot. Anna ruskistua hetken, lisää jaloviina ja anna kiehahtaa. Lisää sitten lihaliemi, anna taas kiehahtaa ja lisää vielä kerma. Mausta suolalla, hunajalla, dijonilla ja kevyesti murskatuilla rosepippureilla. Nosta pullat takaisin pannuun ja anna hautua pienehköllä lämmöllä (kastike saa hieman kuplia, mutta ei kiehua täydellä teholla) kymmenisen minuuttia. Tarjoile perunamuussin tai pastan kera.

2 kommenttia:

  1. Kivan jouluiset maut lihapullissa. Meillä ei vaan lapsille lihapullat kelpaa, joka itseä ihmetyttää kun olivat ehdoton suosikkini lapsena.

    VastaaPoista
  2. Jännä, miten nuo suosikit ja inhokit välillä menevät! Itse en lapsena tykännyt jauheliha-perunasoselaatikosta, vaikka senkin luulisi olevan pikkuväelle mieleistä :D

    VastaaPoista