maanantai 2. joulukuuta 2013

Kreikkalainen arkivuoka


Sehän on joulukuu! Monessa blogissa näkyy ihania joulukalentereita, sellaista ei Kärähtäneissä tehty mutta toisten kalentereista nautitaan sitäkin enemmän. Sen sijaan täällä laitetaan ihan arkiruokaa ainakin toistaiseksi.

Tämä yksinkertainen kesäkurpitsa-jauhelihavuoka oli mukava arki-illan sapuska, jonka juju oli kanelin ja fetan (tai siis salaattijuuston) käytössä - niinkin yksinkertaisilla jutuilla saa makumaailman suunnattua Kreikkaan päin ja arkiruokaan hieman nostetta. Aktiivista valmistusaikaakaan ei juuri tarvittu, vaan vuoka kypsyi nopean esivalmistelun jälkeen uunissa omia aikojaan. Maut olivat herkullisia, mutta tuleville kokkauskerroille koittaisin hieman vähentää vuokaan kertyvää nestettä, joko lisäämällä esim. perunaa tai leipää, tai vaikka kuullottamalla kesäkurpitsaviipaleista isoimmat nesteet etukäteen pois (tällöin kesäkurpitsan määrä pitäisi tuplata).

Kreikkalainen kesäkurpitsa-jauhelihavuoka

1 iso kesäkurpitsa
2-3 tomaattia
400-500g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
100g salaattijuustoa
80g tomaattipyrettä (1-2 prk)
1 tl sokeria
ripaus kanelia
suolaa
mustapippuria
kourallinen juustoraastetta (esim. pizzaraastesekoitus, polar tms.)

1. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki pannulla. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää tomaattipyre ja mausta suolalla, sokerilla, pippurilla ja kanelilla.

2. Viipaloi kesäkurpitsa ja tomaatit. Annostele uunivuoan pohjalle kerroksittain ensin jauhelihaseosta, murusta päälle salaattijuustoa ja lisää kerros kesäkurpitsaviipaleita. Laita viipaleille halutessasi hieman suolaa. Toista niin kauan, kun aineksia riittää (minä sain kolme kerrosta). Lado tomaattiviipaleet viimeisen kerroksen päälle ja ripottele juustoraaste tomaateille. Paista 180-asteisessa uunissa 45 min-tunti, kunnes juustoraaste pinnalla on kauniin väristä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti