keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Sinappisilakat jouluun ja juhannukseen


Nyt ollaan suurien ruokaperinteiden äärellä, tai ainakin yhden tähänastisen elämäni tärkeimpien ruokien parissa. Jos nimittäin sinappisilakoista voi tehdä taidetta, niin tämä resepti on juurikin sitä,  rakastettu herkku jota on meidän perheessä syöty jokainen joulu niin kauan kuin muistan, ja ilmeisesti jo aiemmin. Resepti on alun perin jostain 70-luvun aikakausilehdestä (onkohan sellainen ollut kuin Makasiini?), ja kulkenut lapsuudenkodista omiin koteihini jo ajat sitten kellastuneella ruutupaperilla käsin kirjoitettuna. Joulun lisäksi resepti sopii hyvin juhannukseen ja uusien perunoiden kauteen. 

Mutta mikä tekee sangen arkisesta silakasta niin ihmeellisen? No sinappi! Reseptin juju on käyttää tavallisen sinapin (turkulainen tms.) lisäksi vahvaa englantilaista sinappia, joka tekee lopputuloksesta mahtavan tujakan. Teen yleensä oman sinapin Colmansin jauheesta, mutta oikominen onnistuu helposti ainakin purkkicolmansia käyttämällä.

Valmiit silakat säilyvät neljä-viisi päivää kylmässä. Koska kyseessä on melko miedossa etikkaliemessä kypsyvä kala ja suolaakaan ei ihan määrättömästi ole, kannattaa kylmäketjusta pitää huolta sekä valmistettaessa että säilytyksessä. Äidilläni on ollut myös tapana keittää ja jäähdyttää silakkaliemeen tuleva vesi.

Reseptissä on jonkin verran vaiheita ja hommaa, mutta lopputulos on sen arvoinen - ja jonkin omituisen zeninkin silakkafileiden nylkemisestä saa ;)

Sinappisilakat


600g silakkafileitä

etikkaliemi

5 dl kylmää vettä
1 dl etikkaa
2 tl suolaa

sinappikastike

1 rkl mietoa sinappia (esim. Turun sinappi)
2 rkl vahvaa sinappia (esim. Colmans)
3 rkl sokeria
1 1/2 tl suolaa
1 tl murskattua valkopippuria
2 tl etikkaa
3/4 dl kylmää vettä
1 dl öljyä
silputtua tilliä

1. Nylje nahat silakkafileistä: auta peukalolla lihaa hieman irti nahasta fileen paksummasta päästä keskeltä (selkäkohdasta) ulospäin, ja vedä sitten liha ja nahka erilleen. Yhdestä fileestä irtoaa kaksi erillistä kalapuoliskoa.

2. Sekoita etikkaliemi, kaada se fileille ja anna vetäytyä jääkaapissa 4-5 tuntia.

3. Valuta hyvin. Fileitä voi vähän puristellakin, ei haittaa, vaikka ne tuntuisivat menevät melko muhjuksi, koska ne saavat uutta muotoa kun pääsevät lopulliseen kastikkeeseensa. Lado säilytysastiaan.

4. Tee sinappikastike: sekoita sinappi, sokeri, suola, valkopippurit ja etikka. Vatkaa joukkoon öljy ja kylmä vesi, kumpikin vähän kerrallaan. Lisää tilli. Kaada kastike silakkafileille ja anna seistä vuorokauden tai ainakin yön yli ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Muisto lapsuudesta pelmahti mieleen, tosiaan oli lehti nimeltä Makasiini:) Melkein näen silmissäni, millaisella fontilla se nimi oli kannessa.

    VastaaPoista
  2. Jipii, muistin oikein! Äidillä taitaa kyllä olla se lehtikin vielä tallella, pitäisi joskus varmaan inventoida, mitä muita reseptejä sieltä löytyisi :)

    VastaaPoista