sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Ahvenanmaan pannukakkuOho, tämähän on Kärähtäneiden sadas kirjoitus! Merkkipaalu tuli vastaan ihan yllättäen, joten en nyt ole keksinyt mitään erityisen juhlavaa tai hienoa kirjoitettavaa. Sen sijaan kerron vähän pannukakuksi menneistä Ahvenanmaan pannukakuistani ja niistä saaduista oppimiskokemuksista. Jos nyt oikeasti yhtään mitään opin, tai jos pannukakku edes on asia, jonka parissa kannattaa ruveta hifistelemään ;)

Tein ensimmäisen pannariyrityksen hiljattain ajatuksella, että eihän se voi mennä pieleen; tätä jälkkäriähän väännettiin jo esiteininä postikortin ohjeen perusteella, ja hyvää oli silloinkin. Nyt käytin ensimmäisellä kerralla pannariin mannapuuroa ja seurasin puuroa lukuunottamatta Visit Åland -sivuilta löytynyttä ohjetta. Pannari jäi vähän ohueksi ja mannaryynit pehmenivät koostumukseltaan turhan huomaamattomaksi, mutta mauiltaan pannari oli aivan loistavaa.

Toisella yrittämällä käytin riisipuuroa Ohjeita katselin mm. Hellapoliisin sivuilta, mutta sekoittelin siitä sitten oman versioni. Ei olisi varmaan pitänyt, koska lopputulos jäi mauiltaan pliisuksi - tämä ei missään tapauksessa ole ohjeen vaan soveltajan vika - ja jälleen täysin kypsän puuron koostumus oli liian pehmeä erottuakseen pannarimassasta. Jos ajatellaan, että puhuttiin pannarista eikä Ahvenanmaan pannarista, niin lopputulos oli kuitenkin tälläkin kertaa herkullinen.

Loppuanalyysini: Hyvää tuli molemmilla kerroilla, mutta seuraavan kerran käytän puuroon oikeasti puolikypsää riisipuuroa, kuten Visit Ålandin ohjeessa neuvotaan; tällöin ei kiva ajatus jämäpuuron käyttämisestä oikein toteudu, mutta pannariin tulee enemmän tekstuuria. Lisäksi käytän hieman pienempää paistovuokaa, jotta pannarista tulee oikein paksu - tämä on varmasti makuasia, mutta minusta Ahvenanmaan pannarin tulee olla paksua :)

Allaoleva resepti seuraa pääpiirteittäin Visit Ålandin versiota, mutta olen hieman tarkennellut sitä siellä sun täällä aiempien yritysten kompastuskiviä väistellen.

Ahvenanmaan pannukakku

6 munaa
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
8 dl riisipuuroa (keitetään puolikypsäksi edellisenä päivänä ja annetaan turvota yön yli)
3 tl kardemummaa
n. 1 litra maitoa
2 tl suolaa

1. Keitä riisipuuro riisipaketin ohjeen mukaan soveltaen ainemäärät määrät 1,5 dl:lle kuivaa riisiä. Koska puuron on tarkoitus jäädä puolikypsäksi, voi maitomäärää pienentää parilla desillä ja keittoaikaa lyhentää n. 15 min. Anna puuron jäähtyä ja vetäytyä jääkaapissa yön yli.

2. Sekoita munat ja sokeri hieman vatkaten. Lisää riisipuuro, vehnäjauho, kardemumma ja suola. Lisää lopulta maito ja sekoita tasaiseksi massaksi.

3. Kaada valmis taikina uunipellille tai paistovuokaan ja paista 220 asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes pannari on kullanruskeaa. Tarjoile marjojen, hillon ja/tai kermavaahdon kanssa.

2 kommenttia:

  1. Onnea sadannesta postauksesta! :) Pannariapa ei olekaan tullut tehtyä aikoihin. Viimeksi kokeilin sellaista, mihin sulatettin päälle 100 g voita, se oli kyllä hyvää, mutta verisuonet olivat varmaan toista mieltä. :)

    VastaaPoista
  2. Thanks! Ehkä se olikin muuten se voisulan puute, mikä jätti pannariini sen tunteen, että ihan kuin jotain uupuisi ;)

    VastaaPoista