sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Hiero sitä sikaa


Me grillataan aika paljon possua, ja usein teen siihen ihan näppituntumalla sellaisen perusgrillimarinadin, johon tulee yleensä soijaa, tomaattipyrettä, siirappia, tai tummaa sokeria, punkkua tai balsamicoa (joskus tosin kolajuoma ajaa hapon ja makeuttajan virkaa) sipulia, valkosipulia, pippureita, savupaprikaa, chiliä ja vähän öljyä. Mitään the ohjetta ei marinadiin ole julkaistu, mutta ainakin täältä tai täältä löytyy vedoksia.

Välillä on kuitenkin kiva kuivamaustaakin liha, varsinkin rasvaiseen possuun se toimii hyvin ja tekee grillaamisesta vähän siistimpää puuhaa (ei sillä, että grillauksen varsinaisesti tarvitsisi olla siistiä). Myös lihan pintaan hierottavaan mausteseokseen eli rubiin minulla on semmoinen näppituntumalla tehty, yksinkertainen perusversio, joka muuntuu tarpeen mukaan. Kun lihan sillä hieroo, ei tarvitse grillatessa kuin hieman halutessaan sutia pintaa esim. soija-öljyseoksella tai millä tahansa sopivalla grillauskastikkeella. Viimeksi tehdessäni laitoin jopa mittasuhteet ylös, joten nythän rubi ei olekaan enää näppituntumalla tehty! Tämä ohje on noin 800 grammalle lihaa (esim. neljälle mukavankokoiselle kasslerpihville), mutta rubia voi tehdä reilumminkin, niin sitä on käyttövalmiina seuraavallekin kerralle - mukavaahan siinä on se, että kuivista mausteista tehty seos säilyy toisenkin tovin. Ei muuta kuin sikaa hieromaan!

Pintamausteseos grillilihalle

1 rkl sokeria
n. 1/2 tl suolaa (minä laitan pari reilua hyppysellistä)
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl savupaprikaa
1/2 tl cayennepippuria
1 tl valkosipulirouhetta
1 tl kuivattua timjamia

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Hiero mausteseos sitten lihaan tai kaada se esim. leivinpaperille ja pyörittele grillattavat lihat siinä niin, että maustetta tarttuu lihaan kauttaaltaan. Anna maustua vähintään muutama tunti, ota huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen grillausta ja sivele halutessasi grillauskastikkeella tai soija-öljyseoksella grillatessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti