maanantai 4. marraskuuta 2013

Hävikkiviikko 4.-10.11.


Kuluttajaliitto ja joukko yhteistyökumppaneita järjestävät tällä viikolla Hävikkiviikon, johon myös ruokabloggaajia on kutsuttu osallistumaan. Ja mieluusti tämänaiheiseen teemaviikkoon osallistuukin, koska tuskin yhtään sellaista kotikeittiötä on, jossa ei jonkinasteista hävikkiä syntyisi. Minuun teema iskee jo siksi, että olen melkoinen kitupiikki ;)

Kuluttajaliiton mukaan suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuodessa keskimäärin 24 kiloa ruokaa roskikseen per henkilö, ja määrän rahalliseksi arvoksi on arvioitu 125 euroa. Kärähtäneiden taloudessa - jossa pahoin pelkään, että aktiivisen kokkaamisen seurauksena myös hävikkiä syntyy yli keskiarvon - roskiin menee siis tuolla laskelmalla 250 euroa vuodessa. Sille löytyisi kyllä muutakin käyttöä!

Hedelmät ja vihannekset, leipä ja maitotuotteet ovat kotitalouksien tyypillisimpiä roskiin meneviä tuotteita. Omassa keittiössäni olen kiinnittänyt huomiota myös seuraavanlaiseen, salakavalasti kertyvään ja lurkkimaan jäävään hävikkiin:

  • Pakasteet: tietyt asiat liikkuvat pakastimen inventaariosta ja pysyvät mielessäkin, en muista esimerkiksi, että olisin heittänyt pakastimesta lähes koskaan roskiin lihaa, leipää tai marjoja. Jotkut toiset jutut taas eivät millään löydä käyttöä kerran pakastimeen päädyttyään, ja joutuvat yleensä roskikseen löydyttyään puolentoista vuoden säilytyksen jälkeen pakastimen sulatuksen yhteydessä muiden tavaroiden takaa. Tällaisia ovat esimerkiksi avatut pakastevihannekset tai kalat, joista olen ajatellut saavani joskus "vielä yhden hengen annoksen". No niin varmaan, koskaan ei vaan ole tullut sitä hetkeä, että sellaista tarvitsisin.Vielä pahempia meillä ovat makeat leipomukset; joskus leivon pullaa tai muuta ihan varta vasten pakastettavaksi, jotta "olisi jotain vierasvaraa". Totuus kuitenkin on, ettei meillä nyt niin kovin usein käy vieraita, ja että en oikeastaan edes tykkää makeista leipomuksista kuin tuoreena, parin kuukauden pakastuksen jälkeen ne maistuvat minusta lähinnä pakastuspussilta - eli miksi ihmeessä edes vaivaudun leipomaan pakkaseen, kun helpoimmat leipomukset eivät paljon aktiivista työtä vaadi ja hätätilassa kaupankin pakastealtaasta voi hakea pullia?
  • Kuivatuotteet: Siivosin taannoin kuivatavarakaappejani, ja inventaarion yhteydessä paljastui ikävä totuus: ihan älytön määrä ruokaa, joka oli mennyt vanhaksi. En ole turhantarkka kuivatavaran käyttöpäivien suhteen jos vain omalle perheelle kokkaan, mutta tunnustan, että joissain tuotteissa päiväykset olivat rapsahtaneet jo kaksi vuotta aiemmin. Eipä sillä, moni kyseisistä tuotteista ei ollut nähnyt päivänvaloakaan varmaan kahteen vuoteen. Vielä pahempaa oli bongata useita avattuja paketteja samoja tuotteita; seesaminsiemeniä, makaroonia, riisiä, kaakaota, kaurahiutaleita ja niin edelleen. Kaltaiseni laiska siivooja ei näköjään pysy kärryillä kaappiensa sisällöstä, päätyy vahingossa ostamaan turhaa ja hukuttaa olemassaolevat tuotteet jonnekin mustaan aukkoon, jota myös ruokakomeroksi kutsutaan. 

Näiden esimerkkien tarkoituksena ei toki ole väittää, että samat asiat toistuisivat joka keittiössä, mutta luulen, että monella meistä on "hävikkiheikkoutemme", ottaa se sitten millaisen muodon hyvänsä. Jollei hävikkiviikolla ehdi totaalisesti remontoimaan kulutustottumuksiaan, niin ainakin voi suoda ajatuksen sille, mikä tällainen heikkous omassa taloudessa on, ja koittaa täsmäiskeä juuri siihen.

Mitä Kärähtäneissä tehdään Hävikkiviikon teeman eteen? Näin alkajaisiksi tajusin, että blogikategoriani tähteet on aivan alihyödynnetty, olen ilmeisesti usein unohtanut korvamerkata tähderuokia kategoriaan, vaikka verrattain usein jämistä kokkaankin ja toisinaan niistä myös kirjoittelen. Lupaan siis kerryttää kategoriaa jatkossa aktiivisemmin. Muutamia hävikinhyödynnysvinkkejä löydät sieltä jo nyt.

Lisää Hävikkiviikosta löydät tapahtuman facebook-sivuilta.

P.S. Tajusin, että tänään ei roskikseen ole mennyt yhtään ruokaa. Viikko on siis ainakin alkanut hyvin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti