perjantai 2. elokuuta 2013

No onkos tullut joulu, nyt kesän keskelle...


Moni joulupöydässä tarjottava juttu on ihan mainiota myös kesällä. Graavikalat ja sillit kuuluvat aika luonnollisesti tähän kategoriaan, mutta hiljattain mieleen tuli myös rosolli Siskot kokkaa -blogin taannoisesta punajuurikirjoituksesta. Nyt loppu(?)kesästähän se on ihan parasta  raaka-aineiden puolesta mutta jostain syystä harvemmin tulee kesällä tehtyä. Tuumasta toimeen, ja kesärosolli oli pian pyöräytetty. Uusia punajuuria, porkkanoita, sipulia, perunoita sekä vähän omenaa ja maustekurkkua.

Se, mikä on rosollia ja mikä on sillisalaattia, vaihtelee tekijöittäin, samoin kuin se, mitä sinne salaattikulhoon ihan lopulta päätyy. Itse kutsun tuotostani aina rosolliksi vaikka normaalisti sinne menee sekaan silliäkin. Nyt silli jäi pois, mutta kyllä tuo salaatti sitä kaipaa, se tuo makuun mukavan täyteläisen, suolaisen vivahteen. Kompensoin laittamalla maustekurkkua hieman ohjetta enemmän. Toinen vaihteleva käytäntö koskee punajuuria; etikkapunajuurta vai ei? Kukin tyylillään, mutta minusta "oikeaan" rosolliin eivät etikkapunajuuret kuulu, vaan punajuuret keitetään tuoreista mukuloista. Etikkaisuutta saa säädeltyä maustekurkulla.

Allaoleva ohje sopii sekä kesään että jouluun, mutta tarkkoja määriä on vaikea arvioida, niin paljon riippuu juuresten koosta ja siitä, laittaako mukaan silliä vai ei. Maistelu on paras konsti varmistaa, että mittasuhteet ovat kohdillaan :)

Rosolli

1 nippu punajuuria (5 pienehköä juurta)
1 sipuli tai kaksi kesäsipulia varsineen
2-3 uutta perunaa
2-3 uuden sadon porkkanaa
1-2 maustekurkkua
1/2-1 omena
(1 sillifile)

1. Höyrytä kokonaiset punajuuret, porkkana ja perunat kuorineen juuri ja juuri kypsiksi. Näistä punajuuri vaatii pisimmän kypsymisajan. Anna juuresten jäähtyä ja kuori ne.

2. Pilko kulhoon pieniksi kuutioiksi punajuuret, sekä ainakin osa perunoista ja porkkanoista. Lisää sipuli, maustekurkku, omena ja silli. Rosolli saa lopullisen värinsä vasta hetken muhittuaan, joten tässä kohtaa se saattaa näyttää liian vaalealta, vaikka mittasuhteet olisivatkin kohdillaan. Anna siis vetäytyä hetken ja maistele, ja jatka tarpeen mukaan eri komponenteilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti