torstai 11. heinäkuuta 2013

Kreikkalaiset marinoidut pavut


Pavut tomaattikastikkeessa tuovat keskimäärin mieleen enemmän englantilaisen aamiaisen kuin kreikkalaiset alkupalat, mutta uskokaa, ne ovat keskenään ihan eri maata (ahhahhaa, sanaleikki), vaikka molemmille on varmasti paikkansa.

Kreikkalaisversioon käytetään isoja valkoisia papuja, joita englanniksi kutsutaan voipavuiksi, en tiedä, onko termi vakiintunut suomisanastoon vaan puhutaanko vain isoista valkoisista pavuista. Noloa muuten, en vieläkään ole ihan perillä siitä, onko kyseessä sama pullura kuin härkäpapu, viisaammat voivat halutessaan alentua valistamaan ;)  Kreikaksi pavut tai niistä tehty ruokalaji kulkevat joka tapauksessa nimellä gigantes.

Myös tomaattikastike on omanlaisensa, runsaalla valkosipulilla ja yrteillä maustettu, eikä papujen ja soosin kokonaisuus ole limainen. Myös oliiviöljyä kuuluu mukaan reilu loraus. Viitseliäs liottaa pavut itse, mutta valmiiksi säilötyistä saa hyvää myös, kun sekoittelee kastikkeen itse. Saa kreikkalaisversiotakin toki myös purkista sooseineen päivineen, mutta omatekoinen on parempaa!

Reseptin määrästä tulee iso satsi, noin pari litraa papulisuketta.

Kreikkalaiset marinoidut pavut 

300g kuivattuja, isoja valkoisia papuja (tai about vastaava määrä veteen säilöttyjä purkkipapuja, esim. 4 prk.)
nippu persiljaa, minttua ja/tai tilliä silputtuna
150g tomaattipyrettä
ripaus sokeria
pari valkosipulinkynttä puristettuna
pari laakerinlehteä
2 rkl valkoviinietikkaa
reilu loraus oliiviöljyä
1-2 dl vettä
suolaa
mustapippuria

1. Huuhtele pavut ja liota niitä 8-12 tuntia. Huuhtaise vielä kertaalleen, laita kattilaan kylmään veteen ja tuo kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja anna keittyä suolattomassa, kunnes pavut ovat syömäpehmeitä (minulla meni pari tuntia).

2. Valuta valmiit pavut ja lisää suola, sokeri, pippuri, etikka ja laakerinlehdet lämpimien papujen joukkoon. Sekoita keskenään tomaattipyre, valkosipuli, vesi ja yrtit ja lisää papujen joukkoon. Sekoita lopuksi mukaan hyvä loraus oliiviöljyä. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai esim. yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti