perjantai 16. lokakuuta 2015
Kokonaisena paistettu karitsan maksa ja makeat sherrysipulit
Olen kovasti ihastunut ihan perinteisiin maksaruokiin, paistettuun maksaan kera paistetun sipulin, puolukkahillon ja muusin sekä lapsuudenkodista tutun maksakastikkeeseen, jota teen edelleen äitini antamin ohjein. Nyt sain paikallisen REKO-ryhmän kautta kuitenkin pitkästä aikaa käsiini karitsan maksaa, joten päätin vaihteeksi kokeilla jotain (itselleni) uutta ja valmistaa maksan kokonaisena paahtopaistin tapaan. Paistetut sipulitkin saivat hieman uutta muotoa, kun lorautin niiden kanssa pannulle sekä sherryä että hunajaa.
Taaperolle ei maksa-ateria maittanut (asia, josta olen hieman pahoillani, koska olen itse tykännyt maksasta jo lapsena) mutta minusta se onnistui erinomaisesti; 61-asteiseksi lipsahtaneena maksa oli edelleen hieman punertava sisältä ja erittäin murea, olematta kuitenkaan yhtään verinen. Olin myös yllättynyt siitä, miten helppoa ja nopeaa valmistus oli, ainut temppu oli lämpötilan tarkkailun muistaminen. Muutenkin tykästyin jälleen karitsan maksaan ja suosittelen sitä muillekin, maku on naudan maksaa miedompi ja kalvoja tuskin nimeksikään. Kokonaisesta, n. 600g palasta riittää hyvin kolmelle ruokailijalle, vaikka kaksikin saa sen kyllä syötyä.
Kokonaisena paistettu karitsan maksa
1 karitsanmaksa (n. 600g)
mustapippuria
suolaa
nokare voita (paistamiseen)
loraus öljyä (paistamiseen)
1. Ota maksa huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista. Poista mahdolliset kalvot ja hiero pintaan suolaa ja pippuria. Ruskista maksa sihisevän kuumalla pannulla voi/öljyseoksessa kaikilta pinnoiltaan.
2. Laita maksa paistoastiaan ja tökkää lämpömittari sen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 60-61 astetta. En ottanut kypsentäessä aikaa, mutta yli puolta tuntia siihen ei mennyt, muista siis tarkkailla mittaria.
Makeat sherrysipulit
1 keltasipuli
1 punasipuli
4 rkl voita
4 rkl vaaleaa sherryä
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen mustapippuria
tilkka öljyä
Lehdet muutamasta timjaminoksasta
1 rkl hunajaa
Kuori ja viipaloi sipulit. Lämmitä pannulla tilkka öljyä, lisää voi ja sipulit ja paista rauhallisella lämmöllä, kunnes sipulit hieman pehmenevät. Lisää suola, mustapippuri ja sherry, anna sen kiehahtaa ja jatka paistamista välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat kunnolla pehmenneet ja keltasipuli alkaa muuttua kullanväriseksi. Lisää hunaja ja timjami, sekoita, ja anna vielä muhia hetken ajan.
Tunnisteet:
kasvis,
lammas,
lampaanliha,
liha,
lisukkeet,
pääruoka,
sisäelimet
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Onpa hyvän näköistä, maistuisi varmasti minullekin mainiosti. Myös omissa suunnitelmissa on viikonloppuna kokata vihdoin sitä lammasta, tosin maksaa ei taida tähän hätään löytyä. Laitetaan kuitenkin tämä ohje muistiin.
VastaaPoistaJäänpä odottamaan, jos sinun lammaskokkailuistasi ilmestyisi ohje blogin puolelle :)
VastaaPoistaKaritsanmaksan saatavuus on kyllä valitettavan huono; minäkään en löytänyt kuin pakasteena.
Mene johonkin lammastilalle varmaan saat hyvää luomumaksaa esimerkiksi tolvilan kartano karitsan maksaa siellä .
PoistaNami, kuullostaa herkulliselta! :)
VastaaPoistaKiitos Siiri! Saman ohjeen pitäisi pelata myös naudan / vasikan maksapalalle, jollei karitsanmaksaa tule vastaan :)
VastaaPoistaHyvää oli kaikkille maistui 6 kaveria kaikki meni,ranskalaisen perunamuusin kera.
VastaaPoista