sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Kattilaleipä eli no-knead-bread


"Rustiikkinen" on sana, jolla kuvataan paljon kivoja, maanläheisiä asioita, mutta joka on myös aikamoisen ylikäytetty kuvaamaan kaikkea ei-niin-viimeisen-päälle-siistinnäköistä. Jälkimmäinen sopii ehkä minun kattilaleipääni, siitä tuli ulkonäöltään rustiikkinen ;)

Mutta pirun hyvää siitä tuli myös möykkyisestä ulkomuodostaan huolimatta. Kattilaleivästä on saatu lukea eri blogeissa vaikka kuinka, joten olihan sitä kokeiltava minunkin. Leipä, josta tulee kuohkea ja rapeakuorinen ilman vaivaamista vaan kuulosti liian hyvältä ollakseen totta: sen jälkeen, kun puolisen vuotta sitten päätin ryhtyä leipomaan enemmän - koska kaupan paperipussileivän 3-4 euron hinta syletti - olen oppinut tekemään ruislimpuista juuri mieleisiäni, mutta vaalea leipä takkuilee vielä. Voisiko sellaista leipää olla, joka onnistuisi noin helposti?

Kyllä voi. Ohjeesta oli hieman erilaisia variaatioita eri kirjoittajilla, minä käytin Heleen's hobbies -blogin helpon kuuloista ohjetta. Sen verran muutin, että korvasin osan vehnäjauhoista grahamjauhoilla, kuivahiivan palahiivalla (hups, unohdin ostaa kuivahiivaa) ja puolitin suolan määrän. Mutta suola on tietysti makuasia, ja jauhojakin voi kuulemma sekoitella ihan mielensä mukaan, leivän pitäisi onnistua siitä huolimatta.

Ainoastaan leivän ulkonäkö hieman tökkäisi, olisin voinut olla varovaisempi siinä kohtaa, kun siirsin leivän kohotuskorista kattilaan (tässä tapauksessa vanhaan rautapataan). Siitä alussa mainittu rustiikkisuus ;)


Kattilaleipä

10 dl vehnäjauhoja
4,5 dl grahamjauhoja
2 tl suolaa

25g hiivaa
7,2 dl vettä
1. Sekoita siihen kuivat aineet keskenään mahdollisimman suuressa kulhossa. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, jonka liuettua sekoita vesi-hiivaseos kuiviin aineisiin ja sekoita, älä vaivaa. Peitä kelmulla ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan 12-18 tunniksi.
 

2. Taikinan ollessa edelleen kulhossa, ripottele pinnalle reilusti jauhoja ja painele ilmakuplat pois.


3. Laita korin tai syvän lautasen pohjalle liina ja ripottele sille reilusti vehnäjauhoja. Minä kääntelin liinaa, jotta saisin sen kauttaaltaan jauhotettua. Kaada taikina lulhosta koriin, ripottele päälle vielä jauhoja, peitä liinalla ja anna kohota 2 tuntia.


4. Laita kattila uuniin ja kuumenna uuni 220-225 asteeseen. Liinan nurkista nostaen valuta taikina kuumaan kattilaan.


5.  Paista kannen kanssa puoli tuntia ja toiset puoli tuntia ilman kantta. Kumoa koriin tai ritilälle jäähtymään.

2 kommenttia:

  1. Hei! Löysin blogiisi sattumalta ja klikkasin itseni lukijaksi. Kivoja reseptejä ja erityisen ihanan näköinen leipä! Tätä on testattava :)

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla, olen otettu :) Tervetuloa lukijaksi! Tuo leipä on kyllä aivan ihana, ja onnistuu jopa minulla, jolla on jauhopeukalo keskellä kämmentä. Vaikka nyt kun illat hämärtyvät, alkaa taas tulla himo saada kätensä taikinaan, eli toivottavasti nähdään enemmänkin leipomuksia lähitulevaisuudessa.

    VastaaPoista