lauantai 10. maaliskuuta 2012

Uusi lelu ja thai-naudanlihasalaatti


Olen pitkään jo hingunnut järjestelmäkameraa, ja vihdoin saimme sellaisen hankittua, ihanaa! Se ei tietenkään valokuvaajaa paranna, mutta mahdollistaa kuvien ottamisen vähän hankalammissa olosuhteissa. Jokainen digipokkarin käyttäjä tietää esimerkiksi, miten hankalaa on talviaikaan saada riittäviä valo-olosuhteita ruokakuviin. Ruuan lisäksi kuvaan paljon seisojaa touhuissaan, jolloin mukana on paljon vauhtia, liikettä ja pitkiä etäisyyksiä, tehden pokkarikuvaamisen melko hankalaksi.

Kameraksi valikoitui Canon EOS 600D, joka jäi mieleeni ainakin Sitruunaruohon kehuista alkuvuodesta. Minua veti Canonissa puoleensa lisäksi sen tuttuus (olen digipokkareissakin ollut canonisti), sekä se, että kuulemani mukaan Canoniin pystyy (ilmeisesti) yhdistelemään geneerisiä filttereitä sun muita kikkuloita melko helposti, mikä sopii kitupiikin kukkarolle, kun lisärompetta pitää varmaan jossain kohtaa hankkia. Objektiiveja ei ole kuin vasta kamerapaketin mukana tullut 18-55 IS II, mutta jo sen kanssa on niiiin kiva kuvata!

Mutta se mainoksista, ruuastahan täällä pitäisi puhua. Thaisalaattilinja jatkuu, tänään tein lauantailounaaksi naudanlihasalaattia. Olen ollut viime aikoina hieman pettynyt markettien pliisuihin chileihin, mutta halusin tähän oikein kunnolla potkua, joten käytin rakkauspihvien habanerokasviksia varten ostetuista habaneroista ylijääneen yksilön. Syödessä tuli juuri niin hiki, kuin toivoinkin :)

Jos muistini pelaa, tämä salaatti on yam nua, ja laab nua on sitten se sellainen salaatti, mihin tulee paahdettua riisiä. Mutta saatan olla väärässäkin. Takavuosina tämä salaatti oli palkkapäivän herkku, johon käytin naudan sisäfilettä (mikä olisikaan opiskelijalle parempi rahankäyttökohde ;). Sisäfileen pehmoisesta lihasta saa edelleen suussasulavan salaatin, mutta käytän nykyisin yleensä jotain kukkaroystävällisempää palaa, tällä kertaa paahtopaistia, ja hyvin toimii sekin.

Ohjeesta riittää alkuruuaksi neljälle tai riisin kanssa pääruuaksi kahdelle.

Thai-naudanlihasalaatti

300-400g paahtopaistia
pari kiinankaalin lehteä
1/2 kurkku
1 tomaatti
2-3 kevätsipulia
1/2 punasipuli
nippu tuoretta korianteria

suolaa
mustapippuria

kastike

2 limetin mehu
2 rkl kalakastiketta
1 habanero, tai mieleisesi määrä jotain muuta chiliä
1,5 rkl sokeria
1 valkosipulinkynsi


1. Leikkaa paahtopaisti pariksi-kolmeksi "pihviksi" ja jätä huoneenlämpöön odottamaan paistoa.

2. Suikaloi kurkku, kiinankaali ja kevätsipuli salaattikulhoon. Kuutioi joukkoon tomaatti ja silppua päälle korianteri.

3. Tee kastike: sekoita keskenään limetin mehu, sokeri ja kalakastike. Lisää mukaan (hanskat kädessä) hienonnettu chili sekä puristettu valkosipulinkynsi. Sekoita salaattiin.

4. Kun liha on huoneenlämpöistä, ruskista pihvit nopeasti molemmin puolin kuumassa pannussa. Mausta suolalla ja pippurilla ja laita foliokääreeseen vetäytymään 5-10 minuutiksi.

5. Viipaloi levänneet lihat salaatin joukkoon, lisää suolaa tarvittaessa ja laita tarjolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti