sunnuntai 26. elokuuta 2012

Sitrus-fenkolisalaatti



Tänä kesänä olen hurahtanut fenkoliin. Tykkään lakritsasta, mutta muutoin melkein kaikki aniksiset/lakritsiset maut ovat olleet vähän niin ja näin, on kyse sitten juomasta tai ruuasta. Raaka fenkoli ei vieläkään ole mikään lempparijuttu (syön kyllä, niin kuin kaikkea muutakin), mutta paistettuna ja erityisesti grillattuna tykkään siitä kuin hullu puurosta.

Uunikalan kanssa tarjottu salaatti tuli tehtyä jo ennen säästökuurin aloittamista, mutta reseptin julkaisu on jäänyt roikkumaan. Sitrukset ja fenkoli muodostavat ihanan raikkaan makuparin, ja tummanvihreän rucolan, oranssinpunaisen greipin ja keltaisen appelsiinin kontrastit tekevät salaatista myös ilon silmälle. Päälle paistettu rapea pekonimuru antoi mukavaa tekstuuria, mutta salaatti toimii hyvin kasvisversiona ilman pekoniakin.

Värikäs sitrus-fenkolisalaatti

1 verigreippi
1 appelsiini
1-2 fenkolia
kourallinen rucolaa
muutama pekoninviipale (mulla taisi olla viisi viipaletta)
1/2 sipuli
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
n. 2 rkl hunajaa

1. "Fileoi" sitruksista hedelmälihaviipaleet. Leikkaa hedelmistä ensin navat niin, että ne saa tukevasti työpöydälle, ja poista loput kuoret leikkaamalla ne ylhäältä alaspäin suikaleina irti hedelmän pinnasta. Irrota sitruslohkot veitsellä niitä ympäröivistä kalvoista varovasti kalvojen sisäpintaa pitkin leikaten.

2. Viipaloi fenkoli ja kuullota sitä pannulla keskilämmössä viitisen minuuttia niin, että viipaleet pehmenevät.

3. Leikkaa sipulinpuolikas puolikkaiksi renkaiksi. Sekoita keskenään salaattikulhossa rucola, sipuli, fenkoli ja sitrukset. Lorauta päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita vielä varovasti. Valuta päälle n. 2rkl hunajaa ohuena nauhana.

4. Paista pekoniviipaleet pannulla rapeaksi. Nosta kypsät viipaleet talouspaperin päälle ja anna rasvan imeytyä hetki. Kun pekoni on jäähtynyt sen verran, että siihen voi koskea, murustele viipaleet salaatin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti