perjantai 17. helmikuuta 2012

Porsaan ribsit ja chili-coleslaw


Yksi parhaita grilliklassikoita ovat varmasti ihanat, mehevät, tahmaiset ribsit, jotka ovat juuri sen verran ylikypsiä, että liha irtoaa luista. Ribsit ovat loistoruokaa myös uunissa tehtynä, joten miksei niillä fiilistelisi melkein käsillä olevaa grillikautta - tai no, tosimiehet ja -naisethan grillaavat ympäri vuoden - jo helmikuussa. Kaiken muun hyvän lisäksi possun kylkiluurivi on kohtuullisesti hinnoiteltu vaikka kysyntä tuntuu olevan kasvussa, Hakaniemen hallissa kesällä edellisen kerran ostaessani 4,90/kg ja nyt stockalla 7,80/kg, joka sekin vielä sangen kohtuullista.

Hehkutettuani ribsejä hyvän tovin pääni sisällä ja vielä muutaman rivin verran täällä blogissa, päätin ilmoittaa ne myös helmikuun ruokahaasteeseen, jonka teemana on viimeinen ateria. Aihe oli minusta monipuolisuudessaan todella haastava, ja mietinkin ties kuinka montaa eri ruokalajia, joihin olen heikkona. Erityisesti raakakypsytetyt ja raa'at lihat ja kalat, sekä ihanat uusien perunoiden kera tarjoillut kesäiset kalapöydät, pyörivät paljon mielessä.

Koska vielä ei ole kesä, niin ribseihin kuitenkin päädyttiin. Ribsit ovat taloutemme herkkua, ja juurikin sellaista ruokaa, jota voisin nähdä itseni ja isännän arvostavan viimeisellä aterialla: ribsien kanssa enemmän on enemmän, ne ovat runsasta, konstailematonta ruokaa ja riemastuttavan epäterveellisiä. Lisäksi ne edustavat hyvin omassa kokkauksessamme mieleisiä ja paljon käytettyjä edullisempia lihapaloja, jotka saavat makua rasvasta ja luusta. Lihan kypsennys jakaa mielipiteitä, moni vannoo kokonaan grillaamalla kypsennettyjen kylkiluiden nimeen, mutta minä keitän kylkipalat mielelläni ensin ja laitan sitten uuniin tai grilliin viimeisteltäväksi, mielestäni marinadin maku uppoaa lihaan näinkin. Kunhan kylkirivin malttaa keittää tarpeeksi pienellä tulella, on onnistuminen tällä metodilla lähes taattu, ja lihasta tulee juuri sitä hehkuttamaani luusta irtoavaa ja lusikalla syötävän pehmeää.

Viimeisellä aterialla tulee toki olla asiaankuuluvat lisukkeet, ja ribseille ne ovat perinteisesti olleet maissintähkä ja coleslaw, joiden lisäksi tein vielä vihreän salaatin avokadolla ja sitruunakastikkeella. Jos ei kotitekoista majoneesia jaksa pyöräyttää, coleslawin tulee - minun maailmassani siis -ehdottomasti olla tehty Hellmansin majoneesiin, jota hiljattain kehuttiin ainakin Hellan ja viinilasin välissä -blogissa. Komppaan kehuja; ennen kuin Helmann's tuli suomalaisiin ruokakauppoihin (taitaa saada ainakin stockalta ja isommista K-kaupoista), kannoin sitä lasipurkeissa kylki vääränä ulkomaanmatkoilta. Tuliaisensa kullakin, vaikka minulla ehkä vähän omituisesta päästä ;)

Tällä kertaa terästin coleslawia chilillä, valkosipulilla ja dijonilla, jotka toivat tasapainoa muutoin hyvin täyteläiseen coleslawiin ja raskaisiin ribseihin.

Määristä syö kaksi henkeä itsensä turvoksiin, kolme täyteen ja neljä vähän vaatimattomammin.

Porsaan ribsit

1,5 kg pala porsaan kylkiluuriviä (tai useampi pienempi pala)
2 rkl merisuolaa
muutama valkosipulinkynsi

Marinadi

1 rkl worcestershirekastiketta
1 rkl tomaattipyrettä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl soijaa
1 rkl siirappia
0,5 dl oliiviöljyä
kuivattua valkosipulia rouhittuna
mustapippuria myllystä
rouhittua valkopippuria

(suolaa)

1. Laita kylkiluurivit kattilaan kylmään veteen, lisää merisuola ja kiehauta. Kun vesi kiehuu, laske lämpöä ja anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla n. 45 min.


2. Lihan hautuessa tee marinadi sekoittamalla kaikki tarvittavat ainekset öljyä lukuunottamatta. Vatkaa öljy lopuksi sekaan.

3. Nosta lihapalat kattilasta ja levitä marinadi niille tasaisesti. Anna maustua vähintään 30 min tai mielellään muutaman tunnin.


4. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Asettele marinoidut ribsit uuniastiaan, lisää päälle valkosipulinkynnet joko kokonaisina tai puolikkaina, ja paista niitä uunissa puolisen tuntia tai kunnes marinadi alkaa hieman ruskistua. Uuniin voi samalla laittaa myös sopivia lisäkkeitä, itse laitoin tällä kertaa mukaan muutaman maissintähkän.


Chili-coleslaw

1/2 porkkana
1/8 kaali
1 chilipalko
1 rkl dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi
majoneesia maun mukaan

Raasta kaali ja porkkana, ja sekoita ne kulhossa. Sekoita joukkoon pieneksi silpuksi hienonnettu valkosipuli ja chili. Lisää majoneesia vähän kerrallaan. Tässä kannattaa olla varovainen, koska coleslaw vaikuttaa ensin usein liian kuivalta kunnes yhtäkkiä kaalin ja porkkanan mehujen vähän sekoittuessa majoneesiin, seos voi nopeasti muuttua hyvinkin majoneesipitoisen tuntuiseksi. Mausta lopuksi dijonilla ja anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia.

4 kommenttia:

  1. ribsit eivät koskaan voi olla väärin. onnea ruokahaasteeseen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Täytyy myöntää, että tällaiselle ahneelle aihe oli kovin haastava, kun olisi tehnyt mieli tehdä ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä :)

    VastaaPoista
  3. Nam, tulipa hyviä! Piti kokeilla, kun oli niin helponkuuloinen marinadi. Olen aiemmin keittänyt marinadin/grillauskastikkeen ribseille. Ja tuli tosin hyvin uunissa. En viitsinyt laittaa sähkögrilliä kylmälle parvekkeelle hönkymään! :)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla että onnistuivat! Bongasinkin ribseihisi liittyvän blogitekstin, täytyykin testata joskus myös tuota barbecue-kastiketta. Ei enää pitkä aika grillikauteen :)

    VastaaPoista