maanantai 6. helmikuuta 2012

Aasialaistyylinen kanakeitto


Tämän kanan kanssa tuli munittua. Hieno tarkoitukseni oli keittää pakkasesta kaivettu broileri, jäähdyttää sen keitinliemi, kuoria rasvat pinnalta ja hyödyntää liemi keiton pohjana. Kaikki sujui mallikkaasti, kunnes tein virhearvion jäähdytysastian ominaisuuksista: "Kyllähän tää pakkasta kestää", kuuluisia viimeisiä sanoja. Niin halkesi liemikulhoni (ei mikään oikea sellainen, vaan ihan vain normaali kulho, johon olin liemen laittanut) ja liemi lirisi terassilautojen välistä maan ja lumihangen uumeniin. Oho.

Jouduin siis korvaamaan kanaliemen teollisella, mutta ihan arkihyvää ja thai-tyylisen happamantulista keitosta tuli kuitenkin. Broileri kannattaa keittää jo edellisenä päivänä, koska liemen jäähtyminen ottaa aikansa. Söin oman annokseni sellaisenaan, mutta isännän lautaselle lisättiin vielä nuudeleita satsia tukevoittamaan.

Aasialaistyylinen kanakeitto (neljälle)

1 kokonainen broileri (jos pakaste, niin sulata etukäteen)
1, 5 l kanalientä (tai vettä ja pari annoshyytelöfondia, jos kaadat liemen pitkin pihaa)
1/2 vihreä paprika
1 porkkana
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 prk maissia
2 tomaattia
1/4 kiinankaali
1,5 limetin mehu
kalakastiketta
sitruunaruoho
5 cm pätkä inkivääriä
tuoretta chiliä

öljyä paistamiseen.

1. Keitä ensin broileri. Laita lintu isoon kattilaan, ja kaada päälle kylmää vettä niin, että lintu peittyy. Kiehauta, kuori päältä mahdollinen kertyvä vaahto ja laske lämpöä. Anna kypsyä kannen alla pienellä lämmöllä n. 1-1,5 tuntia tai kunnes liha on kypsää.


2. Nosta broileri kattilasta, anna sen jäähtyä käsiteltävän lämpöiseksi, poista nahka, irrota lihat luista ja nosta ne syrjään. Siivilöi liemi ja jäähdytä se jääkaapissa. Kun liemi on jäähtynyt niin, että rasva on hyytynyt sen pinnalle, kuori rasvakerros pois ,liemi on sen jälkeen käyttövalmista sopan pohjaksi. Itselläni jäi tosiaan tällä kertaa tämä vaihe väliin ja korvasin liemen vedellä ja fondilla, mutta jos broilerin kerran keittää, voi saman tien liemenkin ottaa talteen. Ja aina se on fondia parempaa.



3. Pilko porkkana ja sipuli, viipaloi inkivääri ja leikkaa sitruunaruoho pitkittäin kahtia.

4. Kuullota hetki porkkanaa, sipulia, inkivääriä, sitruunaruohoa ja valkosipulia öljyssä kattilan pohjalla. Lisää kanaliemi ja anna kiehahtaa. Mausta limettimehulla ja makusi mukaan kalakastikkeella, ja lisää keitetty broilerinliha.



5. Keiton uudelleen kuumentuessa lohko tomaatit, hienonna chili ja suikaloi kiinankaali ja paprika. Kun keitto on kiehumispisteessä, lisää loput vihannekset mutta älä enää keitä, vaan nosta kattila levyltä ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti