keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Valkosipulikeitto ja parmesaanikrutongit


Blogi on ehtinyt olla jo kuukauden pystyssä! Hassua, miten paljon havaintoja ja ja metaa uuteen harrastukseen liittyen onkin jo ehtinyt kertyä. Säästän kuitenkin lukijoita (moi isäntä) sen verran, etten huutele ruokabloggaamisen syvimmästä olemuksesta huikealla kuukauden kokemuksellani.

Päivän ruoka liittyy tosin blogimetaani sikäli, että yksi parhaita juttuja uudessa harrastuksessa tuntuu olevan toisten reseptien bongailu. Mieliteko valkosipulikeittoon syntyi nimenomaan toisten blogipostauksista, joissa kyseinen ruoka on vieraillut ahkerasti parina viime vuotena. Pohjana omaan versiooni käytin mm. Pippurimyllyn käyttämää ja hehkuttamaa Pirkka-reseptiä, josta oma versioni muotoutui kokkaamisen edetessä, suurimpana erona alkuperäiseen ehkä valkosipulin paahtaminen kuullottamisen sijaan, sekä valkoviinin lisääminen. Hassu sattuma on, että hyvästä tarjonnasta huolimatta en ole koskaan ennen syönyt valkosipulikeittoa, vaikka kärsinkin vakavasta valkosipulihulluudesta. Tänään sitä kuitenkin sattui olemaan työpaikan läheisessä lounasruokalassa, joten en tietenkään voinut kävellä vertailuversion ohi. Hyvää oli, mutta omassa sopassa oli kyllä reilusti enemmän makua :)

Keiton kanssa tein parmesaanikrutonkeja, jotka tasoittivat mukavasti melko tujakkaa keittoa. Annoksesta riittää kahdelle illalliseksi ainoana ruokalajina tai kuudelle alkuruokana.

Valkosipulikeitto

4 kokonaista valkosipulia
1 sipuli
0,5 dl vehnäjauhoja
2 dl valkoviiniä
3 dl kanalientä (minulla 3 dl vettä ja yksi kanafondiannos)
2 dl kermaa
laakerinlehti
mustapippuria
(suolaa)
voita ja öljyä paistamiseen
silputtua persiljaa

1. Irrota valkosipulinkynnet toisistaan, mutta jätä ne kuorimatta (poista kuitenkin ylimääräiset, paperimaiset "irtokuoret"). Paahda 180-asteisessa uunissa n. 20 min.
2. Valkosipulin paahtuessa pilko sipuli ja persilja. Ota paahtuneet valkosipulit uunista ja poista kuoret.
3. Kuumenna paistinpannussa hieman öljyä tai voita ja kuullota sipuli. Lisää valkosipuli pannulle ja anna kuullottua vielä hetki. Lisää vehnäjauho ja sekoita se sipuli-valkosipuli-rasvaseokseen niin, ettei irtojauhoja jää.
4. Lisää valkoviini kuumaan pannuun ja anna kiehahtaa. Lisää kanaliemi ja laakerinlehti, ja mausta pippurilla sekä tarvittaessa suolalla. Anna hautua n. 20 min.
5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Lisää pinnalle reilusti tuoretta persiljaa ja parmesankrutonkeja.


Parmesaanikrutongit

1/3 vähän kuivahtanutta ranskanleipää
50g parmesaania raastettuna
oliiviöljyä

Leikkaa leipä kuutioiksi. Sekoita kulhossa leipäkuutiot ja öljy, ja nosta kuutiot uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele parmesanraaste päälle ja paista uunissa 200 asteessa n. 10 min tai kunnes krutongit ovat kullanruskeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti